„Îmi este teamă că va fi un impact puternic şi durabil. Cunosc Franţa bine, am trăit, am învăţat, am făcut studii acolo şi cred că şocul emoţional nu se va stinge uşor şi, ca întotdeauna când vin momente cumplite, momente grele, momente de o intensitate emoţională excepţională, există o formă de reflex de strângere a rândurilor în lumea democraţiilor civilizate”, a declarat Geoană la RFI.
El a adăugat că există în mod evident o sursă de recrutare pentru astfel de fanatici, pe care mişcările radical-terorist-islamiste le posedă atât în Orientul Mijlociu, dar şi în generaţia 1 sau 2 de emigranţi din ţările europene dezvoltate.
„Pe lângă fermitatea cu care trebuie să continuăm să ne apărăm valorile şi să luptăm împotriva acestei forme de terorism extrem de agresiv şi de nociv. (…) Există condiţii sociale, există probleme de inadaptare, există probleme de lipsă de locuri de muncă, există probleme culturale în Orientul Mijlociu, dar şi în pături importante ale populaţiei Europei dezvoltate, ale căror probleme trebuie să le rezolvăm, pentru ca acest tip de societate mai segregată în care auzeaţi ieri că vorbeau franceza perfect (…), cei care au fost la redacţia lui Charlie Hebdo vorbeau franceza perfect, deci nu erau veniţi din altă parte, nu erau emigranţi recenţi. Deci, probabil că sunt, ca şi la metroul din Londra, ca şi în SUA sau în alte părţi, oameni din generaţia a doua de emigranţi”, a apreciat Geoană.
Fostul ministru de Externe a subliniat că sub nicio formă nu va trebui să permitem forţelor xenofobe, rasiste, „celor care caută ţapi ispăşitori, ieri la evrei, astăzi la musulmani”, să generalizeze către cultura islamică şi religia musulmană ce s-a întâmplat miercuri la Paris.
„Este un grup de fanatici, este un grup care trebuie vânat şi demolat fără niciun fel de ezitare”, a încheiat Geoană.
Sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo” din Paris a fost miercuri ţinta unui atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu morţi şi răniţi.