„Şi eu mă uit uşor iritat la acest tip de iniţiative, care nu sunt iniţiative banale, sunt iniţiative strategice, pentru atunci când modifici regula jocului cu privire la sistemul electoral, atunci intri, de fapt, în miezul problemei şi cred că acest tip de gesturi uşor inamicale la adresa PSD, pentru că se poate discuta despre orice lege electoralã în interiorul USL cu calm, între profesionalişti”, a spus Mircea Geoană despre iniţiativa liberalilor privind schimbarea modului în care sunt aleşi primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene.
Parlamentarul a subliniat că în acest caz nu este vorba despre o „iniţiativă oarecare”, ci de una „strategică”.
„Dacă ar fi o iniţiativă oarecare aş fi spus, ştiţi ce, e un grup de parlamentari, este un drept de liberă exprimare a parlamentarilor, trebuie să le dăm şi noi dreptul sã mai aibă câte o iniţiativă, pentru că nu putem sã ţinem sute de parlamentari legaţi cu lanţuri de politica guvermentală. (…) Dar când este vorba despre schimbarea sistemului electoral, acesta este vorba despre un lucru strategic, nu mai este vorba despre o simplă iniţiativă a unui grup de parlamentari”, a spus senatorul Geoană.
El a întrebat, retoric, ce ce ar fi fost dacă, în 2008, când s-a fãcut pentru prima datã legea cu privire la sistemul uninominal, PSD ar fi preferat, cum i-ar fi „convenit”, cu un sistem uninominal pur, Geoană subliniind că PNL nu ar fi intrat în Parlament.
„Şi, atunci, cred că fiecare trebuie să respecte interesele partenerului şi sper că acest tip de incidente trebuie să înceteze, pentru că nu fac bine USL şi nu fac bine nici măcar liberalilor”, a opinat senatorul PSD.
Întrebat dacă, în legătură cu acest subiect, ar trebui să existe discuţii în USL, el a răspuns afirmativ. Social-democratul a adăugat că, în acest moment, „cel mai prost lucru” pentru România este să se escaladeze o situaţie tensionată din USL şi să fie, astfel, ameninţată stabilitatea unei majorităţi guvernamentale care este indispensabilă pentru ieşirea din criză şi pentru relansarea economică a României.
Referitor la criticile privind lipsa de comunicare între PNL şi PSD, el a spus: „Pare că şi liberalii pot acuza anumite gesturi ale PSD, care nu a avut o consultare prealabilă, dar există o tentaţie să vezi tot timpul gesturile partenerului, nu propriile gesturi”.
Întrebat cum comentează mesajul vicepremierului Liviu Dragnea, care a spus, referindu-se la relaţiile cu PNL, că nu mai vrea să participe la o mare minciună şi că astfel nu se poate guverna ţara, el a răspuns: „Dacă domnul Dragnea a apelat la acest limbaj înseamnă că s-a adunat ceva tensiune. Nu este stilul lui Liviu să aibă cuvinte atât de aspre. Înseamnă că sunt şi alte lucruri pe care eu nu le cunosc (…) care s-au adunat”.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Satu Mare, că el personal susţine alegerea primarilor şi a şefilor de CJ în două tururi de scrutin, după cum susţine revenirea la alegerea pe liste a deputaţilor. În replică, vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea a declarat că PSD nu susţine iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale şi consideră că trebuie o discuţie cu PNL cât mai curând pentru ca lucrurile să fie tranşate cât mai rapid, dacă se merge mai departe cu „acest USL”.