Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, susţine că nu ştia ce discurs urmează să susţină fiica sa, Ana, la dezbaterea organizată săptămână trecută de televiziunea Antena 3. Întrebat despre acuzaţia potrivit căreia fiica sa ar fi plagiat dintr-un discurs susţinut de nepoata lui Donald Trump, Mircea Geoană a spus: ”Se mai întâmplă şi mici pozne de acest gen. În America, acel tip de limbaj este unul relativ standardizat în astfel de momente”.
Mircea Geoană a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă ştia ce discurs pregătise fiica sa, Ana, la dezbaterea electorală de săptămâna trecută. Ana Geoană a fost acuzată că a copiat mesajul de susţinere pentru tatăl său din discursul pe care l-a susţinut nepoata lui Donald Trump.
”Nu, nu ştiam. S-a pregătit singură. Cred că a fost un segment scurt dintr-o intervenţie mai lungă. Efectiv, a încercat din toată inima să mă ajute, îi mulţumesc foarte mult. Se mai întâmplă şi mici pozne de acest gen. În America, acel tip de limbaj este unul relativ standardizat în astfel de momente. Îi mulţumesc foarte mult şi lui Alex, mă bucur mult că au fost alături de mine şi chiar am fost foarte, foarte emoţionat”, a spus Mircea Geoană, la Prima TV.
Fostul adjunct al NATO a mai fost întrebat dacă fiul său, Alexandru, este interesat de o carieră politică. ”Nici gând! A făcut taică-su prea mult”, a conchis Mircea Geoană.
Fiica lui Mircea Geoană, candidat independent la Preşedinţie, a fost acuzată că a plagiat părţi din discursul referitor la tatăl său, rostit într-o emisiune electorală difuzată de Antena 3, după discursul susţinut de nepoata lui Donald Trump Kai Madison Trump, la Convenţia Republicană din iulie. ”Este jenant, este ruşinos şi plin de penibil în acelaşi timp. Momentul Anei Geoană din timpul emisiunii de la Antena 3 CNN a fost copiat integral după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump, de la Convenţia Naţională a Partidului Republican din SUA, discurs ţinut pe 17 iulie anul acesta”, a scris pe Facebook jurnalistul Patrick André de Hillerin, cel care a semnalat similitudinile dintre cele două discursuri.
Conform postării, cinci fragmente din cele două discursuri rostite la trei luni distanţă se aseamănă. Inclusiv forrmula de final a discursului fiicei lui Mircea Geoană – „Tata, eşti o inspiraţie şi te iubesc!” – este copiat după cel al nepoatei candidatului republican la Casa Albă.
Comisia de Etică a ASE a decis pe 14 august că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri și 2 tabele în teza sa de doctorat, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele. Adică sub 1% și nu 20% cum a scris jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul lui Geoană. Aceasta critică decizia Comisiei de Etică a ASE în cazul fostului secretar adjunct NATO, aflat în cărți pentru Președinția României.
„Se constată plagiatul în cadrul tezei de doctorat a ………………., prin însușirea de către acesta și prezentarea drept creație personală, a unui număr de aproximativ 43 de rânduri (325 cuvinte, ceea ce reprezintă 0,36% din teză, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), fără ca autorul tezei de doctorat să fi citat această sursă în textul tezei sau la bibliografia finală, precum și a 2 tabele (3,51% din totalul tabelelor din teză) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), acestea neavând nicio sursă menționată, nici în textul tezei, nici la bibliografia finală”, se arată în hotărârea Comisiei.
Jurnalista Emilia Șercan, care a scris despre plagiatul lui Mircea Geoană, a reacționat după decizia Comisiei de Etică, care a fost publicată pe site-ul ASE marți.
„Comisia de Etică de la ASE l-a spălat pe Mircea Geoană în cazul plagiatului. Cum l-a spălat? Simplu! A apelat la traducători autorizați pentru că profesorii din Comisia de Etică nu știu, probabil, limba engleză și astfel a avut nevoie de traducători. Așa că cele minim 78 de pagini plagiate prin traducere, care reprezentau circa 20% din teză, s-au transformat în 4% (n. red.: în realitate, în 0.36%, după cum a precizat și Emilia Șercan într-o postare ulterioară pe Facebook). Sistemul mai calcă încă o dată în picioare evidența și mai ales integritatea mediului academic pentru a-și valida omul”, a scris Șercan pe Facebook.