Geoană: În anul Centenarului, statul şi liderii politici ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea în faţa ţării şi a istoriei

Mircea Geoană, liderul PSRO, consideră că asistăm la erodarea accelerată a statului şi a instituţiilor sale, iar în anul Centenarului statul român şi liderii politici ''ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea uriaşă pe care o au în faţa ţării şi a istoriei''.
Romania TV
24 ian. 2018, 13:54
Geoană: În anul Centenarului, statul şi liderii politici ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea în faţa ţării şi a istoriei

Geoană se referă la „erodarea” statului român în principalele sale funcţiuni şi responsabilităţi ca la un fenomen ”mai grav, insidios şi persistent”, precum şi la iluzia ”periculoasă” că orice am face, ”istoria va fi de fiecare dată de partea noastră, aşa cum a fost după victoria puterilor occidentale în Războiul Crimeei sau a aliaţilor noştri în Primul Război Mondial”.

Situarea geopolitică a României la periferia Europei şi ”pe teren de permanentă luptă de influenţă între Marile Puteri” a făcut ca ţara noastră să treacă uneori prin jocul astrelor, care în unele momente i-au fost favorabile – cum a fost cazul Micii şi Marii Uniri, al accederii în UE şi în NATO, dar alteori, nu, într-un singur deceniu (1938-1948) România având o istorie fracturată, cu ”zece regimuri politice diferite”, argumentează Geoană.

În opinia acestuia, fragilitatea ”constructului naţional” în istoria modernă a ţării a condus la o ”democraţie fragilă, un corp social măcinat de neîncredere, o cultură a compromisului, instituţii de forţă omniprezente, compensând (…) slăbiciunea, corupţia şi nepotismul din sistemul instituţiilor publice ‘civile’ (…), o economie dependentă de capitalul şi tehnologia de afară, o hemoragie fără precedent a tinerimii şi talentului către străinătate, incapacitatea elitelor de a prelua în mod critic modele şi instituţii şi de a le aduce mai aproape de specificul naţional”.

Speranţele legate de ”sfârşitul unei istorii” de la finele anului 1989 s-au dovedit a fi iluzorii, Mircea Geoană susţinând că ceea ce a urmat nu a oferit nici măcar ”un ciclu lung de dominaţie necontestată a democraţiei şi capitalismului de inspiraţie occidentală, ca sistem global de guvernanţă”.

Politicianul susţine că ”Pax Americana” este astăzi contestată de ”puteri ostile şi de proprii conducători”, în timp ce Europa este în căutarea unui proiect care să asigure un loc în lumea multipolară care se construieşte şi care va fi caracterizată de ”un centru şi mai multe periferii din care va fi tot mai greu să evadezi, în absenţa unui salt extraordinar de performanţă, abilitate şi perseverenţă”.

Fostul şef al diplomaţiei române constată că ”armistiţiul cu istoria” din ultimul sfert de veac s-a dovedit a fi insuficient pentru a clădi un stat, o economie, o democraţie cu instituţii puternice care să ne asigure existenţa şi securitatea în vremuri mai puţin favorabile’, precum sunt cele care vor urma în următorii ani şi decenii.

Analiza lui Mircea Geoană arată că deşi s-au cheltuit zeci de miliarde de euro pentru întărirea capacităţii administrative, România rămâne incapabilă să construiască o autostradă de la un capăt la altul al ţării, că s-a investit benefic în instituţiile de forţă, dar au fost omise sectoare vitale pentru oameni – sănătate, educaţie, cultură şi economie.

”Ştim să dăm (împinşi de la spate) 2% pentru Apărare, însă uităm de cei 5% promişi pentru Educaţie sau Sănătate. Partidele politice arată azi mai rău decât acum 10-20 de ani, politizarea administraţiei a atins cote fără precedent, avem suspiciuni temeinice că alegerile pot fi trucate, reputaţia României în Europa e mai proastă decât înaintea integrării”, afirmă Mircea Geoană.

El atrage atenţia că asistăm la erodarea accelerată ”reală şi perceptuală” a statului şi a instituţiilor sale, iar ”cazul Poliţiei în aceste zile este elocvent”.

Pe de altă parte, liderul PSRO subliniază faptul că scăderea demografică şi migraţia ne afectează deja posibilităţile de creştere economică şi dezvoltare pe termen scurt şi mediu.

Totuşi, el remarcă progrese ale României în aceşti ultimi ani, între care se înscriu impresionantul salt înregistrat în marile oraşe, faptul că avem un PIB de aproape 200 de miliarde de euro şi ne apropiem de ”pragul psihologic de 10.000 de euro/locuitor”.

”În anul Centenarului (iar anul viitor vom aniversa 160 de ani de la Unirea Principatelor) (…) statul român şi liderii politici ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea uriaşă pe care o au în faţa ţării şi a istoriei. Ar putea să înceapă cu un simplu ‘war game’, o analiză de scenarii alternative cu care România se poate confrunta în anii şi deceniile care vin”, conchide Mircea Geoană.

DailyBusiness
Strategia-surpriză prin care Călin Georgescu vrea să cucerească Președinția cu sprijinul unui partid controversat!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Haos în Capitală. Sindicaliștii de la metrou anunță grevă
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii mai mari în luna decembrie. Banii vor intra direct pe card!
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Premierul slovac Robert Fico va participa la comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial la Moscova
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!