Social-democratul spune la RFI că „trebuie tăiat în carne vie, indiferent unde duce lanţul”.
Mircea Geoană se fereşte să spună cine ar trebui demis, după accidentul de avion din Apuseni, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi: „E problema liderilor politici şi a primului-ministru să decidă responsabilităţi şi măsuri de responsabilizare politică. Ceea ce spun eu este că trăim un moment, acel tip de moment emoţional şi simbolic, care dacă este tratat bine, poate să facă enorm de mult bine unei guvernări. Dacă este tratat greşit, poate să o definească de o manieră negativă”.
VEZI ŞI Au căzut primele capete după TRAGEDIA din Apuseni. Victor Ponta a anunţat DEMITERI
Senatorul PSD declară că „trebuie tăiat în carne vie, indiferent unde duce lanţul”.
„Ca măsură, într-un astfel de moment, nu există altă variantă decât tăiat în carne vie, făcut o analiză extrem de serioasă, inclusiv la nivel de CSAT, dacă nu cumva acest tragic incident nu reprezintă cumva şi un simptom de harababură în sistemul nostru statal şi în sistemul nostru de siguranţa naţională. Sper că nu. Dar o analiză serioasă, şi nu pe hârtie, ci pe practică, care să ne convingă pe toţi şi să remedieze eventuale vulnerabilităţi ale sistemului nostru de siguranţă naţională trebuie făcut neîntârziat”, consideră Geoană.
„Dacă la un incident relativ redus ca scară, dramatic prin simbolistica sa, dar redus ca scară, bâlbâim atâtea ore ca să depistăm nişte oameni şi un aparat de zbor, ce s-ar întâmpla în cazul unui cataclism sau unei probleme severe de siguranţă naţională? Acest tip de problemă (…) trebuie tratat cu asprime, cu celeritate şi cu foarte multă fermitate. Nu există altfel de soluţii, tergiversare, soluţii la jumătate de viteză, nu sunt suficiente nici politic şi public, dar nici instituţional şi structural din punct de vedere al funcţionalităţii statului român”, spune Mircea Geoană.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.