Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost întrebat ce șanse are Klaus Iohannis să devină secretar general al NATO.
Geoană nu a dorit să comenteze acest aspect, însă a precizat faptul că e important că aliații să decidă prin consens şi cât mai repede un succesor al lui Jens Stoltenberg.
“Nu comentez. E o chestiune pe care aliaţii o decid. Este dreptul lor exclusiv. E singura chestiune în care secretarul general sau eu nu avem niciun fel de rol şi nici nu dorim să comentăm un astfel de subiect. Este foarte important ca după un mandat de mare succes al lui Jens Stoltenberg, aliaţii să decidă prin consens şi sperăm cât mai rapid cu putinţă un succesor care să poată să conducă această organizaţie atât de importantă în anii care vin, care vor fi la fel de complecşi şi de provocatori”, a declarat Mircea Geoană.
Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a luat decizia de a intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.
„Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile din cadrul NATO, cu o reprezentare echilibrată, puternică, influentă din această regiune. Alianța va putea lua cele mai bune decizii care să răspundă nevoilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și regiunea noastră”, a declarat Iohannis.