Geoană a adăugat că aşteaptă de la CExN al PSD măsuri concrete de evaluare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale, dar şi un plan de relansare a proiectului politic PSD şi de recredibilizare a guvernării.
‘Mă aştept la o primă analiză extrem de serioasă şi cu calm a momentului pe care îl traversăm, cel mai dificil moment pe care acest partid important al României îl traversează în existenţa sa de mai bine de 20 de ani. Aştept, de asemenea, pentru că forul statutar care discută despre guvern, despre numirea de miniştrii în CExN al PSD, să aibă o discuţie foarte serioasă împreună cu conducerea partidului şi conducerea guvernului cu privire la ceea ce este obligatoriu de făcut în această perioadă – o amplă restructurare a guvernului nostru. Pentru că păstrarea guvernării, care pare să fie opţiunea majorităţii decidenţilor din partid, nu trebuie să reprezinte nicio barcă de salvare, nicio tragere de timp, ci probabil una dintre puţinele şanse ca PSD să înceapă anevoiosul drum al recâştigării încrederii oamenilor în ceea ce facem noi şi al depăşirii unui moment atât de greu cum a fost cea mai dramatică înfrângere la alegerile prezidenţiale din istoria PSD-ului‘, a afirmat Mircea Geoană la Casa Titulescu.
Potrivit acestuia, riscul care poate apărea la CExN este intrarea în discuţii subiective şi personale.
Geoană mai consideră că, la nivelul CExN, trebuie adoptat un set de criterii care, pe de o parte, să vorbească despre mecanismul de selectare a membrilor Guvernului, astfel că cei care vor rămâne sau vor intra în Executiv trebuie să îndeplinească trei condiţii obligatorii – integritate, competenţă, experienţă profesională demonstrată în activităţi anterioare numirii în guvern.
‘Trebuie un guvern mai suplu, cu mai puţine ministere, cu mai puţine agenţii, pentru a putea să eliminăm fie cheltuieli inutile, fie redundante şi a le îndrepta către investiţii publice generatoare de creştere economică şi de locuri de muncă. Cred că mesajul pe care l-am primit din partea comunităţilor româneşti din străinătate, dincolo de votul lor, impun aceste mesaje – crearea unui minister dedicat comunităţilor de români de pretutindeni. Şi îndrăznesc să fac o propunere, dincolo de ceea ce guvernul PSD trebuie să facă, a unui consiliu naţional fie sub egida Preşedinţiei, fie a Parlamentului, aşa cum au şi alte ţări, care să lucreze de o manieră trans-instituţională şi trans-partinică şi trans-majorităţi pentru recâştigarea încrederii diasporei în relaţia cu ţara şi găsirea de soluţii electorale, dar şi economico-sociale pentru o apropiere a diasporei importante a României cu ţara ‘, a adăugat el.
Nu în ultimul rând, Mircea Geoană a arătat că un guvern restructurat trebuie să ceară un vot de încredere în Parlament, în următoarele săptămâni.
‘Este firesc să fie aşa, să ne revalidăm democratic în Parlament, să reverificăm majoritatea şi evident aştept la această discuţie în Parlament şi un set de criterii de performanţă ale guvernului şi ale miniştrilor’, a argumentat fostul preşedinte al PSD.