Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, a mințit săptămâna trecută, când a spus că a intrat în diplomație prin concurs. Ministerul Afacerilor Externe l-a contrazis, spunând că a fost numit cu aprobarea ministrului Sergiu Celac.
Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea cotidianului Libertatea, a declarat că „Domnul Mircea Geoană a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, începând cu data de 1 martie 1990, conform contractului individual de muncă nr. G-566, cu aprobarea ministrului afacerilor externe”.
Acest lucru arată clar că numirea sa nu a fost una în baza unui concurs, ci pur și simplu în baza numirii din partea ministrului de la acea vreme.
Geoană a declarat în repetate rânduri că și-a început cariera diplomatică prin concurs la MAE, pe care l-ar fi susținut în februarie 1990.
„M-am angajat prin concurs la MAE și am fost repartizat ca referent pentru spațiul francez. După vizita lui François Mitterrand în România, am devenit director pentru afacerile europene, iar din septembrie 1991 și până în toamna anului 1992, am fost la studii în Franța”, a precizat eronat Geoană.
Această discuție a avut loc în contextul lămuririi neconcordanțelor din CV-ul lui Mircea Geoană, ținând cont de faptul că acesta a precizat că a început să lucreze în MAE abia în 1991, pe postul de director. Acest lucru este unul cel puțin suspect, deoarece este imposibil ca Geoană să fi devenit director din proaspăt absolvent de drept, în loc să urce treptat în rang.
Fostul secretar general adjunct al NATO și-a continuat seria de minciuni în spațiul public prin inducerea în eroare a votanților cu privire la modul în care a dobândit funcția din cadrul Alianței Nord-Atlantice.
Mircea Geoană a susținut, în trecut, că a ajuns în acea poziție „pe persoană proprie”, prin concurs.
„Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciează, că nu-ţi dă job-ul de pomană. Şi apropo, eu sunt primul din est care ocupa un job de conducere la vârful NATO.”, a precizat fostul șef PSD într-o emisiune televizată.
Acest lucru este total contrazis de fosta prim-ministră a României, Viorica Dăncilă, care a declarat în iulie că ea a fost cea care a semnat documentul oficial prin care statul român l-a nominalizat oficial pe Mircea Geoană drept candidat pentru postul de secretar general adjunct al NATO în 2019. Nominalizarea a fost, ulterior, aprobată de președintele Iohannis.
”Am semnat pentru numirea domnului Geoană pentru că în acel moment dacă nu îl nominalizam, România putea să piardă postul. Nominalizarea a fost din partea premierului și aprobată de președinte.”, a precizat Viorica Dăncilă.