‘Aş pune poate pe primul loc problema reputaţiei României, în principal în Europa, pentru că acest lucru reprezintă un handicap inclusiv economic şi financiar. Reputaţia proastă înseamnă bani mai puţini. (…) Magnitudinea problemelor ne impune, cred eu, o privire mult mai radical modificată faţă de ceea ce am crezut noi în ortodoxia noastră cuminţică, că respectarea a ceea ce înseamnă norme europene, cu FMI – chiar dacă îi mai păcăleam pe cei de la Fond, că aici suntem specialişti – reprezintă un panaceu pentru problemele structurale ale acestei ţări. Nu este adevărat. Şi mergând înainte cu reputaţia aceasta proastă se va repeta, când va fi să intrăm în zona euro, ce s-a întâmplat la Schengen în aceste zile, dacă rămâne reputaţia României la fel de proastă. Vom fi îndeplinit criteriile tehnice Maastricht şi pe politic o să spună: ‘Nu, mulţumim. Nu vrem să importăm un copil problemă la noi în zona euro’. Şi cine nu înţelege aceste lucruri fie este miop, fie este pur şi simplu rău intenţionat’, a afirmat Mircea Geoană, prezent la o dezbatere organizată de Societatea Academică din România.
El a apreciat că problema reputaţiei României poate fi soluţionată, în contextul în care au mai existat astfel de dificultăţi de-a lungul anilor, inclusiv atunci când s-a pus problema aderării României la NATO sau UE.
Mircea Geoană a mai spus că nu poate fi de acord cu naţionalismul ‘excesiv’ al premierului ungar Viktor Orban şi a susţinut că şi România ar trebui să dea dovadă de un anumit patriotism economic.
‘Eu nu pot să îmi propun să fac 50% din sectorul bancar românesc să fie în mâini naţionale, dar nici nu pot să mă complac că stau de un an şi ceva de zile să mă rog la Comisia Europeană să mă lase să recapitalizez CEC-ul, să îmi dea un răspuns de amânare, în timp ce pentru băncile occidentale care au şi sucursale în România s-au făcut eforturi excepţionale’, a mai spus Geoană.