„După-amiază avem o întâlnire cu membrii Ordinului. Vom alege un Consiliiul de Onoare. Dacă voi face parte din acel Consiliu, am să mă gândesc mult mai serios şi oricum nu vreau să mă antepronunţ. Dar pot să spun că am fost profund deranjat de declaraţiile pe care le-a făcut domnul Tokes. A făcut multe lucruri bune apropo de Timişoara, dar sunt şi limite (…)”, a spus Geoană.
El a spus că este convins că membrii Consiliului de Onoare se vor apleca cu multă seriozitate şi fără patimă asupra subiectului legat de retragerea distincţiei acordate lui Tokes.
Laszlo Tokes ar putea rămâne joi fără „Steaua României”, în condiţiile în care alţi deţinători ai distincţiei s-au arătat nemulţumiţi după ce europarlamentarul i-a cerut astă vară premierului Ungariei, Viktor Orban, să asigure un protectorat ungar asupra Transilvaniei.
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
În replică, preşedintele Traian Băsescu declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), de la sfârşitul lunii august, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
Ulterior, premierul Ponta i-a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes, însă şeful statului i-a răspuns că a da curs cererii şefului Guvernului ar însemna încălcarea legii şi menţiona că doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, să ceară retragerea decoraţiei acordate unui membru.
În 29 august, europarlamentarul PSD Corina Creţu, membră a Ordinului Naţional „Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României”.
În 4 septembrie, preşedintele Traian Băsescu declarat că sunt şapte cavaleri ai Ordinului Naţional „Steaua României” care au solicitat retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, el menţionând că decizia aparţine Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.
Într-un comunicat transmis presei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când în Arad preoţii Eparhiei reformate de la Oradea au adoptat textul unui protest faţă de planul de sistematizare a satelor adoptat de Nicolae Ceauşescu, Laszlo Tokes arată că, în ultima perioadă, împotriva sa se desfăşoară „o campanie de denigrare şi ură”.
Astfel, Tokes aminteşte cuvintele premierului Victor Ponta, potrivit cărora el ar fi „reprezentantul intereselor antiromâneşti, finanţat de cei care doresc ca România să fie instabilă, atacată din toate părţile”, dar şi de afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu care a pus „sub semnul întrebării” dreptul său la cetăţenia română, precum şi de presa din România, care „abundă de acuzaţii din ce în ce mai variate” la adresa sa, imputându-i-se „fie comportament anticonstituţional şi antiromânesc, fie naţionalism extrem şi iredentism, fie lezarea păcii interetnice şi a valorilor europene”.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu afirma, la începutul lunii septembrie, într-un comunicat, că cererea ei privind retragerea decoraţiei acordate lui Laszlo Tokes nu este îndreptată împotriva unei etnii, ci este un protest faţă de acţiunile unui cetăţean român care (…) urăşte cu metodă majoritatea română”.
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.