De asemenea, el a făcut un apel la ‘responsabilitate şi echilibru’ din partea politicienilor. ‘Apelul meu este unul la responsabilitate şi echilibru pentru toţi actorii politici din România. Vizita vicepreşedintelui SUA nu trebuie să ne găsească dezbinaţi. (…) Joe Biden şi Anders Fogh Rasmussen nu trebuie să găsească o clasă politică dezbinată şi măcinată de conflicte. Cred că este de datoria tuturor actorilor politici, indiferent dacă se află în opoziţie sau la putere, să lase la o parte bătălia electorală, astfel încât România să poată susţină o poziţie comună, unitară şi solidară, în acord cu aşteptările românilor şi ale aliaţilor noştri externi’, spune Geoană, potrivit unui comunicat de presă.
Social-democratul atrage atenţia asupra faptului că, în contextul tensiunilor tot mai ridicate din regiune şi a ameninţărilor directe lansate de Federaţia Rusă la adresa României, vizita înaltului oficial american şi a secretarului general al NATO reprezintă ‘o reafirmare fără echivoc a sprijinului de care ţara noastră beneficiază din partea Statelor Unite şi a aliaţilor nord-atlantici’.
Mircea Geoană subliniază necesitatea ca, în acest context, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta să depăşească disputele personale pentru a demonstra că, ‘dincolo de lupta politică firească, în chestiuni de interes naţional nu există nuanţe, nu există un diferend de opinie, nu există tabere. Există doar România, o singură Românie, nu două sau mai multe Românii’.
‘Mă bucur să văd că s-a făcut un prim pas. Poziţia comună asumată de către preşedintele Băsescu şi premierul Ponta pe tema situaţiei din Ucraina era o decizie aşteptată şi cât se poate de firească. În chestiuni de politică strategică, România nu-şi poate permite o abordare pe două voci, ci o retorică unitară, care să urmărească exclusiv interesele ţării şi ale cetăţenilor ei. Mizele electorale din plan intern nu au voie să afecteze deciziile de politică externă ale României. Pentru a oficializa această direcţie asumată în raport cu evenimentele din Ucraina, este necesară o şedinţă a CSAT prin care să ofere garanţia respectării înţelegerii rezultate în urma consultărilor’, a mai spus Mircea Geoană.