„Da, vom avea în următoarele două săptămâni, cu grupul de parlamentari, de iniţiatori şi cei care vor veni alături de noi, o nouă majoritate, vom avea un nou guvern, şi vreau să va asigur ca ne vom bate pentru principiile şi valorile noastre şi le vom propune în locul sultanatului politic pe care ‘Era Ponta’ l-a propus, în care o familie politică extinsă acaparează toate funcţiile din stat şi guvern. Sultanatul politic Ponta se va încheia în câteva săptămâni şi este o mare eliberare pe care o vom da acestei ţări şi celor care votează social-democraţia. (…) Ponta este ca şi plecat, la revedere, problema este ce punem în loc”, a declarat Geoană, duminică, la Romexpo, în deschiderea evenimentului de lansare a noului său proiect politic.
Potrivit acestuia, dacă nu va continua lupta împotriva corupţiei, România va fi condamnată la subdezvoltare.
Geoană a enumerat cinci principii fondatoare care stau la baza noului proiect, lansat duminică.
Astfel, el doreşte coborârea pragului de semnături de la 100.000 la 10.000 pentru cetăţenii care doresc să iniţieze proiecte legislative şi de la 500.000 la 100.000 pentru modificarea Constituţiei, „pentru a permite românilor să promoveze legea fundamentală”.
Un al treilea principiu este iniţierea unui proiect de lege conform căruia, înainte de orice numire în funcţii executive sau la orice candidatură politică, să existe un control din partea ANI, DNA, SRI.
” Vrem să punem oameni cinstiţi în fruntea ţării, nu se mai poate aşa”, a argumentat senatorul Geoană.
Ultimele două principii se referă la criteriul de profesionalism şi la introducerea indexului de progres social în statistici.
„Cum să conduci o ţară cu oameni care nu ştiu meserie, care se pricep la toate? Cu mulţi habarnişti, care îşi iau doctoratele prin plagiate ridicate apoi prin ordonanţe de urgenţă? Da, vom înfiinţa o academie social-democrată, ‘Constantin Titel Petrescu’, pentru a da şansa unor oameni pregătiţi, dar vom introduce şi un concurs de dosare”, a spus Geoană.
Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, împreună într-un nou proiect social-democrat
Fostul preşedinte al PSD a apreciat că, în acest moment, cartelul partidelor tradiţionale este „pe cale să facă implozie”.
„Cum putem să stăm deoparte, oameni de stânga, de dreapta sau care nu au o convingere politică conturată, să vedem cum se prăbuşeşte o naţiune? Cum putem să nu înţelegem că acest cartel al corupţiei, care a luat prizonieri aproape tot ce înseamnă structură politică, va fi lăsat să se perpetueze ca o formă de aceeaşi Mărie cu altă pălărie? Ţara noastră este condamnată pe termen scurt şi mediu la dispariţia neamului românesc. (…) Da, este un cartel al partidelor tradiţionale care este, în acest moment, pe cale să facă implozie. (…) Vă spun cu toată convingerea, după o matură şi serioasă gândire, că, dacă vrem să dăm stângii româneşti şansa unui nou început, nu mai poţi construi o casă sănătoasă pe o fundaţie strâmbă, plină de igrasie şi care are in acest moment o problemă de legitimitate, care nu mai poate fi compensată prin soluţii paleative, rebranding sau prin ce mai încearcă să facă actuala conducere a PSD dând vina pe altcineva”, a susţinut Mircea Geoană.
El a calificat PSD ca fiind „un partid complet nedemocratic în care le este frică oamenilor să vorbească”.
„Şi, da, sunt mândru de colegii mei curajoşi, care sunt astăzi aici, şi sunt mult mai mulţi cei care ne vor urma. (…) Începutul lunii martie va însemna un nou guvern, o noua majoritate”, a adăugat Geoană.
Fostul preşedinte al PSD mai spune că un proiect de ţară credibil nu poate exista fără stânga, de care au nevoie cel puţin jumătate dintre români, proiect care să pornească de la baza liberală promovată de preşedintele ţării – „România lucrului bine făcut”.
Peste 1.000 de persoane participă duminică, la Romexpo, la lansarea grupului de iniţiativă a Noului Proiect Social Democrat, iniţiat de Mircea Geoană şi Marian Vanghelie.
Alături de iniţiatori, se află o serie de parlamentari între care Oana Niculescu Mizil, Radu Popa, Dan Tătaru, Cătălin Croitoru, Petre Petrescu, Florentin Gust, Valer Marian. Între iniţiatorii grupului, se mai află consilierii lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, Ana Cătăuţă şi Bogdan Georgescu.