Harta a fost realizată de lingvistul ceh Jakub Marian, care excelează în studiul numelor de familie. Clişeele se verifică, iar în Franţa cel mai răspândit nume este Martin, în Germania este Muller, Smith este în Anglia, Rossi în Italia şi Garcia în Spania.
Totodată, el explică şi etimologia numelor ţi distinge cinci grupuri mari de nume. Cu roşu pe hartă sunt numele care reflectă calităţi fizice sau morale: Finlanda, Korhonen – care aşteaptă răul, pesimistul; Rusia, Smirnov – liniştitul; Italia, Rossi – roşul. Cu maro este desemnată o profesie: România, Popa; Anglia, Smith – fierar; Germania, Muller – morar; Grecia, Papadopoulos – fiul preotului. Cu albastru sunt desenate ţările care desemnează numele tatălui: Norvegia, Hansen – fiul lui Hans; Belarus şi Bulgaria, Ivanov – fiul lui Ivan. Cu turcoaz sunt trecute locurile de origine: Albania, Kelmendi – din regiunea muntoasă Kelmendi; Horvath în Slovacia şi Croaţia înseamnă croat. Mai este o a cincea categorie, trecută cu verde, care desemnează nume din natură: Letonia, Berzins – mesteacăn pitic; Portugalia, Silva – pădure.
Mai sunt şi nume a căror origine e mai greu de decriptat, precum spaniolul Garcia, despre care s-ar crede că vine din limba bască şi ar însemna „urs”, dar ar putea la fel de bine să însemne şi „tânăr”.