Pământul este alcătuit din trei straturi concentrice: nucleul, mantaua şi scoarţa. Aceasta din urmă reprezintă stratul cel mai subţire (40 km grosime), în timp ce mantaua reprezintă 1/3 din masa Pământului, iar plăpcile tectonice se deplasează pe suprafaţa sa, cu o viteză de 3-4 cm/an.
Uneori, plăcile tectonice îşi opresc mişcarea temporar la aproximativ 1.500 de km sub suprafaţă terestră, fără o explicaţie logică, iar acest lucru i-a intrigat de-a lungul vremii pe geologi, cu atât mai mult cu cât fenomenul a fost greu de studiat, temperatura în mantaua internă, acceptată până în prezent de geologi, fiind de cca. 2000 grade Celsius.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Utah, condusă de profesorul Lowell Miyagi, a găsit însă o alternativă pentru a studia fenomenul şi chiar a obţinut rezultate uimitoare. Savanţii au folosit o nicovală din diamant pentru a aplica o presiune maximă asupra rocilor din manta, iar când au atins o presiune care imită condiţiile de la 1.500 km adâncime au descoperit că duritatea rocilor crescuse de aproximativ 300 de ori. Sub acea limita de 1.500 de km, atomii rocilor începeau să se mişte mai liber. Această blocare la 1.500 km ar putea fi cauza cutremurelor de adâncime (mai ales din Pacific) şi a erupţiilor vulcanice.
Această creştere substanţială a vâscozităţii a fost surprinzătoare, întrucât se credea că variaţiile sunt foarte mici în interiorul Pământului, în funcţie de adâncime şi de presiune. De asemenea, se pare că temperatura din interiorul Terrei este mult mai mare decât se estima, ridicându-se la mai mult de 2.100 de grade Celsius în adâncime.