George Maier este în clasa a XI-a B la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, profilul „Științele naturii”. Este unul dintre puținii tineri care a reprezentat România peste hotare, în cadrul Olimpiadei Internaționale de Biologie.
Deşi este fascinat de tot ceea ce ţine de ştiinţele naturii, George este pasionat şi de fotografie, îi place să cânte la chitară, adoră să călătorească şi îi place să meargă la cinematograf cu prietenii săi.
George a participat la Olimpiada Naţională de Biologie încă din clasa a VII-a, când a obţinut menţiune. În clasa a IX-a a reușit să atingă aceeași performanță, calificându-se în Lotul Național Lărgit. Reușitele au continuat și în anul școlar următor. În clasa a X-a elevul s-a calificat din nou la faza națională, unde a obținut premiul I și calificarea în Lotul Național Lărgit. Ba mai mult, a reprezentat România la Olimpiada Internațională, după ce a reușit să se numere printre cei patru elevi aleși din cei 20 pentru a forma Lotul Național Restrâns, potrivit voceatransilvaniei.ro.
„Participarea la olimpiade, indiferent de materie, are un rol foarte important prin faptul că acorzi mai mult timp unui anumit domeniu. Acest lucru va juca un rol important în conturarea carierei. Inevitabil devii mai bun în domeniul respectiv dacă îți dedici câteva ore zilnic unei anumite materii. Sacrificiile cântăresc prea puțin, în comparație cu beneficiile. Putem aminti spiritul de competiție, ambiția și, atunci când ajungi la nivel internațional, cunoști oameni din toată lumea, înveți despre culturile lor”, a mărturisit George Maier.
Deşi şi-ar fi dorit să rămână în ţară, tânărul spune că va pleca la studii stăinătate deoarece acolo se studiază mai bine domeniul Științelor biologice și se face cercetare la un nivel mai avansat.
„Sistemul de învățământ din România este foarte bun, din punct de vedere teoretic. Mulți tineri care pleacă să studieze în alte țări sunt clasați la un nivel mult mai înalt decât ar trebui să fie la vârsta lor în ceea ce privește cunoștințele teoretice. În România cursurile sunt adaptate după tratatele internaționale și avem acces la informație. Totul depinde de cât de determinat ești să înveți. La noi în țară cercetarea nu este atât de dezvoltată, fondurile nu sunt atât de multe ca în străinătate. Resurse sunt, dar ar trebui să se regîndească puțin numărul de ore practice alocate. Practica ajută gândirii logice”, a adăugat tânărul licean.
Tânărul spune că în străinătate se acordă mai mult timp activităţilor extraşcolare. ” Asta ar trebui să învățăm și noi, și anume, să facem un echilibru între activitățile școlare și cele extracurriculare. Cred că este o chestiune care ține de modul de viață, de educație și de sistem. Dar ei își permit asta pentru că liceele lor sunt foarte specializate”, a explicat liceanul.
George este mândru că este român şi deşi nu poate formula o definiție exactă a patriotismului, ştie însă că, atunci când s-a clasat primul pe țară la Olimpiadă la Biologie și a reprezentat ulterior România peste hotare a fost mândru de asta. Ba mai mult, tradițiile și specificul a tot ceea ce e românesc i-a conferit o identitate, l-a definit. Iar acest sentiment, spune el, a fost unul de nedescris.
„Sunt momente în care poate nu îmi manifest patriotismul așa cum ar trebui, poate nu realizez mereu cât de important este faptul că m-am născut în această țară. Însă, la Olimpiada Internațională am încercat să promovăm cât mai mult tradițiile. Am purtat tricolorul la mână, am fluturat steagul, am purtat costumul popular și am încercat, prin cadourile pe care le-am oferit, așa cum se obișnuiește acolo, să promovăm simbolurile acestei țări. Când ești acolo, simțul patriotic se simte mai puternic, ești mândru că ești român. Aceasta este identitatea ta, cea care te definește și te diferențiază de ceilalți”, a adăugat George Maier.
Întrebat cum ar descrie România în câteva cuvinte, George a zâmbit cald și resemnat.
„Avem resurse, avem peisaje, avem patrimoniu cultural, avem istorie, dar nu știm să ne păstrăm tinerii în țară, nu știm să atragem oamenii la noi. Mai precis, nu știm să ne punem în valoare! Avem multe lucruri, dar mai avem și de învățat!”, a mai precizat George, schițând același zâmbet.
Citeşte şi