George Maior a anticipat încă din anul 2004. Diplomatul care la vremea respectivă deținea funcția de Secretar de Stat pentru Politică de Apărare în cadrul MApN a atras atenția că Bâstroie va deveni o problemă de securitate națională.
Citește și George Maior va fi decorat de Academia Română pentru aderarea Romaniei la NATO!
”Am vorbit în ultimii ani de riscuri nonconvenționale la adresa securității naționale. Ele au fost introduse și în strategia de securitate națională și în Carta Alba a apărării, deci asumate de Guvern. Acesta este un astfel de caz, care necesita răspunsuri adecvate din aceasta zona, în orice caz, răspunsuri non-militare, de la răspunsuri diplomatice până la alte posibile forme de protest la organizații internaționale, mobilizarea opiniei publice. Din punct de vedere strategic este clar că Ucraina, prin astfel de acțiuni și nu numai, poate că încearcă să definească o zona mai accentuata, mai solida, acolo unde NATO s-a extins și Uniunea Europeana urmează să se extindă. Bineînțeles că este o gândire greșită, chiar din perspectiva strategica, cât și din perspectiva intereselor Ucrainei. Exista doua lumi, una a Uniunii Europene și una euro-atlantica, în care toți se bazează pe principii de cooperare, de transparenta, de cultura negocierii, de prosperitate, cât și pe factori geostrategici și geopolitici comuni. Ucraina, prin asemenea acțiuni, nu pare să înțeleagă aceste lumi, din care vrea să facă parte, cel puțin din declarații. Nu se poate proceda în așa fel cu parteneri și, daca vrea să ajungă vreodată în aceste lumi și să poată comunica realmente, vă trebui să-și schimbe aceasta strategie de abordare”, a spus George Maior, la vremea respectivă, într-un interviu pentru Jurnalul.ro.
Actualul ambasador al României în Regatul Haşemit al Iordaniei a subliniat în 2004, faptul că acțiunie Ucrainei de dobândi un avantaj strategic prin ieșire directă la Marea Neagra de pe teritoriul său vor crea pe termen lung probleme cu Occidentul.
”Pe termen scurt, Ucraina ar putea, pe baza unei gândiri pe termen scurt caracteristică Războiului Rece să creadă că vă dobândi un avantaj strategic prin ieșire directa la Marea Neagra de pe teritoriul sau, fiind într-o anumită conexiune geostrategica împreună cu Rusia pe relația Baltica-Marea Neagra. Pe termen mediu și lung, în schimb, toate aceste acțiuni se contabilizează încet-încet și îi vă crea probleme mari de comunicare cu lumea în care vrea să intre, cu consecințele de rigoare, pe problema adaptării, pe problema obținerii, în fond, de beneficii pentru cetățenii ei”, a mai spus George Maior.
Citește și George Maior rememorează întâlnirea cu Regele Charles al III-lea: „Era pasionat de istoria României”