George Maior a lansat cartea „Superpolitik – Superpolitica. Triumf şi eşec strategic”, după un deceniu de documentare

Lumea se află în prezent "într-o fază de puternică tranziţie", care poate produce pericole, dar şi oportunităţi, a declarat, luni, ambasadorul României în Iordania şi Yemen, George Maior, la lansarea cărţii sale "Superpolitik - Superpolitica. Triumf şi eşec strategic".
Filip Stan
22 iul. 2024, 23:47
George Maior a lansat cartea

„Teza fundamentală de la care am pornit în această carte este relaţia critică, dovedită ca atare în istorie, între putere şi justiţie, legitimitate, în modul de construire a unei ordini politice, indiferent că vorbim de ordinea politică în vremea antichităţii, în timpurile medievale, în era nucleară, cum spun de altfel în carte. Această relaţie, dacă nu există într-un echilibru, va genera multiple consecinţe – unele dezastruoase din punct de vedere al efectelor stabilităţii, din punct de vedere al confruntării, unele bune, din punct de vedere justiţiar, dar cu posibilităţi de distrugere a ideii de justiţie, dacă aceasta este folosită în exces, dincolo de nişte cadre raţionale”, a spus George Maior.

Maior a afirmat că volumul său este unul de istorie, dar şi de teorie culturală a puterii şi este rezultatul a 10 ani de lecturi.

„Nu am plecat cu o teorie preconcepută, ci am studiat exemplele istorice, să vedem dacă există anumite regularităţi, anumite tendinţe, anumite legi ale istoriei. Un lucru foarte greu şi nu mă iluzionez că le-am identificat, dar măcar o schiţă generală despre ce înseamnă această evoluţie a istoriei, transformarea, progresul sau regresul în istorie, am încercat să redau în carte”, a punctat ambasadorul.

Totodată, Maior a spus că una dintre temele majore ale volumului pe care îl semnează este şi excesul de putere.

„Astăzi ne aflăm într-o fază de puternică tranziţie, care poate produce foarte multe pericole şi o face, dar care poate genera şi oportunităţi, dacă se va găsi acest echilibru între un model de înţelegere a puterii şi un model cultural de înţelegere a legitimităţii”, a arătat Maior.

George Maior - Inquam Photos

El a completat că nu trebuie să ne alarmeze actuala situaţie, „pentru că istoria a oferit destule exemple de tranziţie violentă, care au produs război şi apoi reechilibrări datorită acţiunii unor oameni de stat într-adevăr capabili, ceea ce vedem tot mai rar pe scena internaţională, dar ei vor veni cu siguranţă şi acest lucru se va vedea la un moment dat”.

Citeşte şi: Fenomenul emigrației româneşti, descurajat puternic de creșterile de salarii din guvernele PSD. Doar 8% dintre români preferă joburi în afara țării

Prezent la lansare, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a apreciat că autorul „parcă se fereşte să spună ceva de politica de aici”.

„De fapt, chiar cred că se fereşte. În schimb, modul în care scrie această carte ne obligă să ne gândim la politica românească şi să vedem în ce măsură politica românească aplică măcar parţial din principiile enunţate şi înţelepciunea din această carte”, a completat Pricopie.

George Maior i-a răspuns acestuia şi a evocat relaţia românilor cu trecutul lor.

„Are dreptate că mă feresc să tratez într-o carte analitică, deocamdată, istoria exceselor din politica românească sau exceselor modului în care România a tratat ideea de legitimitate. O voi face altă dată, pentru că noi suntem foarte pasionali cu trecutul recent, cu trecutul mai îndepărtat. Încă nu avem aşezată o gândire rece, detaşată, asupra unor evenimente din istoria noastră”, a punctat el.

Totuşi, ambasadorul a spus că, prin excepţie, în volumul său, a făcut o comparaţie între Nicolae Ceauşescu şi Iosip Broz Tito, „ca să se vadă un moment de zguduire serioasă, pe care l-am şi trăit personal în societatea românească”.

„Poate într-un viitor volum voi avea această îndrăzneală, să aplic aceste concepte şi la istoria noastră. Şi aşa mă aştept la controverse, dacă voi face acest lucru”, a arătat George Maior.

Cartea „Superpolitik – Superpolitica. Triumf şi eşec strategic” a apărut la editura Rao şi urmează să fie tradusă în limba engleză.

Citeşte şi: Elena Lasconi îl atacă pe Klaus Iohannis: S-a îndepărtat foarte mult de români. Concediile, lipsa de comunicare nu i-au făcut bine

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!