George Cristian Maior, ambasadorul României la Washington, a susținut discursul principal din cadrul conferinței la care au mai fost invitați Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor în perioada 2014-2017, generalul maior (r) Punch Moulton, fost director pentru operații în cadrul Comandamentului European al SUA și alți specialiști în domeniu, potrivit Agerpres.
Diplomatul român a evidențiat contribuția țării noastre, alături de SUA, în planul apărării împotriva rachetelor balistice și valoarea strategică a sistemului Aegis Ashore pentru Alianța Nord-Atlantică: „Aegis Ashore este definitoriu pentru calitatea excepțională a Parteneriatului Strategic dintre SUA și România, aflat la cea de-a 20-a aniversare”.
În același timp, ambasadorul Maior a arătat că Aegis Ashore a adus o contribuție majoră la extinderea ariei de acoperire și protecție împotriva potențialelor atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, transferul acestei facilități către NATO constituind un element important pentru declararea capacității operaționale inițiale a NATO BMD cu prilejul summitului aliat de la Varșovia din iulie 2016.
George Maior a declarat că „investiția în apărarea antirachetă constituie una pe termen lung pentru amenințarea ridicată de proliferarea tehnologiilor balistice”, inclusiv prin prisma interesului actorilor statali și non-statali de a deține și dezvolta asemenea tehnologii.
De asemenea, a subliniat caracterul pur defensiv al facilității antirachetă de la Deveselu și al capabilității NATO BMD, punctând că acestea nu sunt împotriva Rusiei, nu încalcă Tratatul privind forțele nucleare cu raza intermediară (INF) și nu subminează capacitatea de descurajare strategică a Rusiei.
Ambasadorul Maior a arătat că „apărarea antirachetă a NATO reprezintă un model de contribuție comună aliată pe baza principiilor cheie ale solidarității și indivizibilității securității aliate. Aegis Ashore România contribuie la apărarea colectivă în cadrul NATO, pentru o descurajare eficientă și credibilă și pentru consolidarea relației transatlantice”.
Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor în perioada 2014-2017, a subliniat faptul că România este cel mai de încredere aliat al SUA și a mulțumit țării noastre pentru leadership-ul asumat în cadrul NATO, evidențiind, pe lângă contribuția importantă pentru capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, și angajamentul robust al României în Afganistan.
Generalul maior (r) Punch Moulton, fost director pentru operații în cadrul Comandamentului European al SUA, a remarcat că Aegis Ahsore operaționalizat în România constituie fundația pentru apărarea împotriva rachetelor balistice a viitorului, potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Washington.