UPDATE Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un „eveniment privat” acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că „sfidează” comisia şi „nu are căderea” de a fi ambasador al României în SUA.
„În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare”, a afirmat George Maior, întrebat dacă poate confirma prezenţa acasă la Gabriel Oprea în 2009.
Potrivit News.ro, fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era „privat”.
„Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez”, a afirmat el.
Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.
Întrebare Comisie: Au participat Florian Coldea şi Laura Kovesi la întâlnire?
George Maior: Cu riscul de a deveni repetitiv, nu am să discut despre evenimentul privat, persoanele de acolo. Oricine are cunoştinţă poate sesiza orice instituţie competentă cu legătura unor posibile ilegalităţi.
Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o „celuă de criză”, fostul şef SRI a negat: „Nu are dreptate”.
George Maior a descris relaţiile pe care le avea cu Gabriel Oprea, Vasile Dîncu sau Laura Kovesi.
„L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a răspuns ambasadorul României în SUA.
Chestionat în continuare cum ar caracteriza relaţia sa cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este ”o relaţie de veche prietenie”.
În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.
Referitor la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecarei instituţii” pe care o reprezentau.
Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod „exemplar” la alegerile din 2009.
După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este „de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări”, în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.
„Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei”, a spus el.
Pleşoianu a adăugat că Maior „nu are căderea să ocupe” funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.
UPDATE George Maior a sosit la comisia de anchetă la ora 10.00.
Întrebat despre apariţia unor informaţii din căsuţa sa de mail, legat de hacker-ul Guccifer, George Maior a răspuns scurt: „Fake news”.
George Maior a fost audiat în comisie, unde a recunoscut că în seara scrutinului din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, însă pentru ”un eveniment privat”.
Însă, din cauză că evenimentul era privat, George Maior a refuzat să confirme dacă acolo se afla Laura Codruţa Kovesi.
Mihai Fifor a precizat că Maior i-a trimis o scrisoare în care solicită să fie audiat în data de 12 iunie și nu în 6 iunie, cum s-a stabilit inițial.
„Eu am primit o scrisoare din partea domnului ambasador Maior. (…) Am avut și o convorbire telefonică. Nu este secret. Am fost sunat marți de domnul ambasador care a spus că nu va fi în țară mai devreme de data de 12 (iunie — n.r.) și a solicitat ca audierea, pe care noi o dorim, să aibă loc pe data de 12. Membrii comisiei au fost de acord cu acest lucru”, a precizat Fifor, la finalul ședinței de luni a comisiei de anchetă.
În 23 mai, Fifor anunțase că fostul șef al SRI George Maior va fi invitat pe 6 iunie la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.
Ambasadorul George Maior a precizat, pentru AGERPRES, că vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA nu are nicio legătură cu audierea sa la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, adăugând că ”este firesc să te prezinți în fața Parlamentului”.
”Nu are nicio legătură aspectul intern care mă privește cu această vizită (n.r. — a președintelui Klaus Iohannis în SUA) și cu calitatea diplomației exercitată aici. Este un lucru firesc să te prezinți în fața Parlamentului, nimeni nu are de ascuns ceva sau vreo inhibiție din acest punct de vedere. Chiar aștept cu plăcere aceste audieri”, a declarat, pentru AGERPRES, George Maior.
Cine sunt convocaţii din această săptămână
Dumitru Iliescu, Robert Cazanciuc, Laura Codruța Kovesi și Emil Boc, Cătălin Voicu vor fi chemați în cursul acestei săptămâni la audieri în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, potrivit președintelui comisiei.
„Luni, ne vom întâlni cu domnul George Maior și cu domnul Virgil Voineag, cel care a fost președintele INS la data alegerilor. Pentru marți, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Nețoiu, domnul Cătălin Voicu și domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri pe domnul Emil Boc și o să o invităm pe doamna Laura Codruța Kovesi. Aceasta ar fi agenda pentru săptămâna viitoare”, a declarat Fifor miercuri, 7 iunie, la finalul audierilor din comisie.
Despre chemarea la audieri a fostului președinte Traian Băsescu, senatorul PSD a spus că acest lucru se va întâmpla, probabil, peste două săptămâni.
„Repet, pe măsură ce înaintăm cu audierile o să chemăm și alte persoane”, a declarat Fifor.
Despre cei care au refuzat să se prezinte la comisie, senatorul PSD a explicat: „Până acum, în mod efectiv, ca să spunem refuz, de fapt nu a fost un refuz, a fost doamna Ana-Maria Pătru care a preferat să transmită în scris materialul referitor la rolul domniei sale în aceste alegeri”.
„Ieri (6 iunie — n.r.) am avut o convorbire telefonică cu doamna Ana-Maria Pătru, pentru că noi am dorit să o invităm din nou, solicitarea a fost aceeași — de a continua în scris discuția cu domnia sa. Totodată, a spus un lucru interesant, acela că, dacă va fi citată la Comisia SRI, se va prezenta, pentru că are informații ce privesc această comisie”, a menționat Mihai Fifor.
Legat de cei care s-au prevalat de faptul că au dat declarații într-o anchetă a Parchetului, respectiv Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu, senatorul PSD a menționat că din partea comisiei s-a transmis, marți, o solicitare către Parchetul General prin care s-a cerut să se comunice dacă pe rol există un dosar referitor la alegerile din 2009 și dacă mai mulți invitați chemați la comisie sau care urmează să fie chemați au o anumită calitate în această cercetare.
„Nu trebuie să ne dea Parchetul undă verde, nouă ni s-a părut firesc să facem această clarificare, deși, din capul locului, am spus că obiectivele comisiei parlamentare sunt cu totul altele decât cele rezultate din comunicatul Parchetului General, prin urmare așteptăm și această comunicare”, a susținut Fifor.
El a informat totodată că Adriean Videanu va fi invitat, din nou, la audieri.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat, într-o adresă trimisă Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, că nu se va prezenta la audierile din Parlament din 14 iunie, subliniind că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că „procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din autoritatea judecătorească”.