UPDATE. Ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat, miercuri, după ce a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, că el şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ. Maior a afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică. În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că ambasadorul a ratat ocazia de a tăcea când trebuia, iar astăzi, când a fost audiat, a ratat ocazia de a da nişte explicaţii şi “a evitat aproape în totalitate să dea răspunsuri”.
“Eu mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, consider eu, şi nu numai, ci foarte mulţi colegi din MAE. Parteneriatul româno-american este la cel mai înalt nivel calitativ şi acest lucru se datorează şi prestaţiei Ambasadei şi ambasadorului. Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic, iar din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproşez. Ar fi, după părere mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliţie care deţin puterea”, a declarat George Maior, după audieri.
UPDATE. „Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. (…) Aceste declaraţii (cu privire la scrisoarea lui Giuliani – n.r.) au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a afirmat Tăriceanu, la începutul audierilor.
Liderul ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost „partizane” şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român.
„Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoare regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.î
“Eu am să solicit membrilor Comisiei şi conducerii MAE să considerăm, practic, că misiunea dumnevoastră nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a subliniat Tăriceanu.
„Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (…). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior.
„Faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată (n.r. – Rudolph Giuliani), care a emis o opinie. Şi, spunând adevărul în faţa opiniei publice româneşti, cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc”, a afirmat Maior.
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat, la Comisia de politică externă din Senat, că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador.
„Am avut o discuţie foarte civilizată cu ministrul Afacerilor Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie (scrisoarea lui Giuliani – n.r.) a unui oficial american”, a spus George Maior, întrebat la audierile din Comisia de politică a externă din Senat dacă a discutat cu MAE despre această situaţie.
“Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut imediat o discuţie foarte profundă cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa şi Asia – n.r.) Wess Mitchell şi iniţierea agendei viitoare, care va include inclusiv întâlniri la nivelul preşedintelui şi la nivelul Guvernului”, a spus Maior, întrebat dacă a fost convocat de Departamentul de Stat după declaraţiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.
UPDATE. Ambasadorul României în SUA, George Maior, a ajuns miercuri la Comisia de politică externă a Senatului pentru a fi audiat în legătură cu ultimele sale declaraţii publice.
Comisia a decis prin vot ca audierea să fie publică.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru în Comisia de politică a menţionat că „este o premieră” o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului.
Anunţul audierii lui George Maior a fost făcut de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
“Miercuri, la ora 13.00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa Comisiei pentru a da o serie de explicaţii pentru a ne oferi poate un tablou mai larg cu privire la activitatea sa de ambasador, cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit, nu vă ascund, o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, anumite îngrijorări şi nemulţumiri. Ele pot să afecteze în mod serios relaţia în Parteneriatul Strategic”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu, luni seara, la Antena 3.
El a mai spus că şedinţa va fi publică, iar Maior va fi invitat în calitate de ambasador, nu de fost şef al Serviciului Român de Informaţii.
“Vom face aceste discuţii publice. Noi nu suntem Comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii. Noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador, şi nu de fost şef al SRI şi, sigur, că este o premieră mai degrabă această ipostază inedită care va avea loc, adică o ipostază în care Comisia de politică externă a hotărât se se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, unele dintre comisii au făcut de multe ori activitate superficială (…) Parlamentul nu şi-a luat în serios rolul de control al Executivului”, a mai spus liderul ALDE.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţat, în 1 septembrie, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.
El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.
„Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem”, afirma Dragnea.
Ulterior, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că decizia PSD de a cere Ministerului de Externe rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior, se impune, în condiţiile în care acesta “se implică în jocuri politice pe scena politică americană”. Tăriceanu spunea că “Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice”, iar asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei şi ele „se sancţionează într-un sigur fel: prin rechemarea ambasadorului la vatră”.
Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat”. În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.