UPDATE: „A trecut foarte repede (audierea – n.r.), a fost extrem de interesantă, extrem de detaliată. Ca mesaj general şi de interes, am spus şi la intrarea la aceste audieri, am venit cum am venit întotdeauna la audierile în Parlament în această comisie. Mi-am susţinut punctul de vedere în legătură cu legalitatea şi felul în care s-a transformat Serviciul într-o instituţie puternică a statului român, care a asigurat securitatea naţională şi a cetăţenilor ei şi faptul că mi-am îndeplinit mandatul sub umbrela strictă a legalităţii. În rest, au fost foarte multe întrebări legate de relaţia Serviciului cu Justiţia, dacă anticorupţia este o problemă de securitatea naţională, aşa cum a fost definită de CSAT, de întâlnirile cu membri ai Guvernului, oameni politici, de aserţiunile unor persoane care au venit la comisie în legătură cu presa. Am rămas înţelegi că orice altă problemă suplimentară, voi răspunde întotdeauna cu bună credinţă la ea”, a declarat, marţi, George Maior, citat de news.ro, la ieşirea de la audierea în comisie.
Acesta a spus că orice altă problemă suplimentară va fi clarificată. Maior, fost şef al SRI, a fost audiat mai bine de şase ore în faţa comisiei de control SRI, dar a refuzat să răspundă vreunei întrebări a jurnaliştilor.
Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control al SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.
Audierile în lanţ au pornit după ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a făcut dezvăluiri în faţa membrilor comisiei despre modul în care a acţionat Serviciul Român de Informaţii. El a vorbit despre „culoarele” din presă şi justiţie, adică practici prin care SRI ar fi influenţat dosarele penale, în timp ce se baza pe o anumită susţinere în media.
La acea vreme, Dragomir a prezentat şi o listă cu 65 de nume, printre care 11 jurnalişti, 15 politicieni, 12 persoane din Justiţie, care ar putea să confirme declaraţiile sale.
UPDATE Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), actual ambasador în Statele Unite, George Maior, a declarat marţi, la intrarea în sala de audieri a Comisiei de control parlamentar a SRI, că el consideră că şi-a făcut datoria „foarte bine” în funcţia de director al serviciului, care a ajuns „una dintre cele mai respectate instituţii în comunitatea de servicii şi infromaţii occidentală”.
„Consider că mi-am făcut foarte bine datoria în funcţia de dirctor al SRI, serviciul a ajuns una dintre cele mai respectate instituţii în comunitatea de servicii şi infromaţii occidentală şi nu numai. Consider că întotdeauna am acţionat în spiritul legalităţii”, a declarat George Maior.
Întrebat despre nota secretă transmisă de SRI la care a făcut referire fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, în care erau vizate mai multe persoane, printre care Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului, Maior a afirmat: „Aceea nu este o acuzţie, SRI transmite informaţii, nu transmite directorului informaţii. Am venit de bună credinţă să răspund la toate întrebările Comisiei”, a conrinuat acesta.
Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, miercuri, că s-a solicitat SRI să transmită o notă secretă la care a făcut referire fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu în care erau vizate mai multe persoane, printre care Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului. Manda a spus că, „suprinzător sau nu”, informarea a plecat de la SRI către ANI chiar în ziua în care Klaus Iohannis devenea membru al Partidului Naţional Liberal, iar la trei zile după a preluat funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a anunţat, în 2 februarie, după întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul României în SUA, George Maior, că acesta va fi audiat în comisie pe 27 februarie şi că fostul şef al SRI a spus că va aduce „un material pe care să-l prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat”.
„Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI pe 27 februarie, în calitatea sa de fost director al SRI”, a anunţat preşedintele Comisiei, Claudiu Manda.
Senatorul PSD spunea că discuţia de atunci a fost bazată pe subiecte apărute deja în spaţiul public şi nu s-a discutat „în detaliu niciun fel de subiect”.
„A fost o discuţie de o oră, ştia, cred, în mare parte, care sunt subiectele, pentru că subiectele au apărut în spaţiul public (…) Am spus că vom discuta şi vom aborda subiectele pe care le-am avut aduse în atenţia Comisiei de cei care au venit la Comisie, subiecte care sunt inclusiv în spaţiul public. Din punctul meu de vedere, ce a apărut în spaţiul public le ştia destul de bine sau în mare parte, ştie la ce să se aştepte sau să răspundă, nu am discutat în detaliu niciun fel de subiect, nu am trecut în revistă vreun subiect, pentru că eu cred că aceste lucruri trebuie să le facem în cadrul Comisiei”, a mai spus Manda.
Întrebat dacă George Maior va fi audiat de mai multe ori, preşedintele Comisiei SRI a spus că acest lucru se va decide doar dacă este nevoie. Acesta a declarat că fostul şef al SRI „a spus că va face şi un material pe care să-l prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat”.
„Dacă pe parcurs o să mai avem lucruri de lămurit, sigur că putem să discutăm la momentul audierii partea procedurală dacă e nevoie să fie invitat şi cu alte ocazii, dar nu cred, sau dacă putem să-i adresăm întrebări la care poate să răspundă prin corespondenţă (…) A spus că va face şi un material pe care să-l prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat. Probabil că o să intre şi mai multe detalii, o chestiune pe care o să o vedem şi noi (…) Nu am dezvoltat discuţii să inventariem speţele, a fost o discuţie absolut normală. Ne-am axat pe partea aceasta de proceduri administrative privind venirea domniei sale, calendarul activităţii domniei sale la Washington”, a precizat preşedintele Comisiei parlamentare SRI.
Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au discutat şi despre informaţiile potrivit cărora George Maior şi Florian Coldea au avut întâlniri informale, Claudiu Manda a spus că nu, dar aceste informaţii sunt în atenţia Comisiei SRI.
„Nu a prezentat niciun material, nu am detaliat niciun subiect. Discuţia dintre întâlnirile informale este în atenţia Comisiei. E un lucru pe care îl lămurim la Comisie, nu aveam cum să lămurim noi în discuţia dintre preşedintele Comisiei şi fostul director al serviciului. Ce are de spus şi ce avem de lămurit o să o facă şi trebuie să o facă în contextul discuţiei de la Comisie”, a afirmat acesta.
George Maior a fost audiat în vara anului trecut în comisia pentru alegerile prezidenţiale din 2009. El le-a spus parlamentarilor că nu doreşte să răspundă la întrebările privind prezenţa sa în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea turului al doilea al alegerilor, pentru că nu doreşte să amestece viaţa privată cu cea publică şi că SRI şi-a îndeplinit ireproşabil sarcinile.