În cadrul discuțiilor, George Maior s-a referit la dinamica geostrategică din regiunea extinsă a Mării Negre, marcată, pe parcursul ultimului deceniu, de acțiunile Federației Ruse, de la conflictul din Georgia, în 2008, la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014, urmată de militarizarea intensă a acesteia și utilizarea sa ca bază de proiecție a forței și în alte zone de interes (Siria, Orientul Mijlociu extins).
Ambasadorul României a arătat că imaginea unei zone de o mare complexitate și importanță din punct de vedere al securității și stabilității întregului spațiu euro-atlantic este complicată de existența unei serii de conflicte înghețate, dar și de intensificarea acțiunilor specifice războiului hibrid. George Maior a indicat că România acționează, atât în calitate de membru al UE și NATO, cât și în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, pentru consolidarea securității, stabilității și prosperității regionale.
De asemenea, a reamintit, în context, atingerea de către România a obiectivului de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare și intenția de a menține acest nivel minim pentru următorii 10 ani, rolul activ al țării noastre în consolidarea flancului estic al NATO, conform deciziilor asumate la summitul de la Varșovia al Alianței, găzduirea pe teritoriul național a unor componente esențiale ale sistemului de apărare anti-rachetă, precum și a unor facilități-cheie ce permit pregătirea comună, tranzitul și desfășurarea în teatrele de operații a trupelor americane și române.
Diplomatul a mai subliniat parteneriatul deosebit de strâns cu SUA în misiunile și operațiile externe, precum Misiunea Resolute Support din Afganistan, în care România deține, în prezent, cel de-al patrulea contingent ca mărime dintre aliații NATO. Actuala colaborare româno-americană este una substanțială inclusiv în domeniile combaterii terorismului, al securității cibernetice sau al securității energetice. Această solidaritate între aliați este esențială și în perspectiva unui dialog, pe baze pragmatice și realiste, cu Federația Rusă care nu poate fi desfășurat, însă, decât cu respectarea deplină a principiilor și normelor de bază ale dreptului internațional, a declarat ambasadorul român.
În ceea ce privește oportunitățile oferite de regiune, George Maior a precizat că, într-o perspectivă comprehensivă, regiunea Mării Negre nu reprezintă doar un pivot geopolitic, ci deține un potențial remarcabil în multiple domenii, precum economie, comerț sau energie, multe dintre acestea oferind oportunități deosebite pentru relația bilaterală România-SUA.
Ambasadorul George Cristian Maior efectuează o vizită de trei zile în zona Chicago.
Programul deplasării cuprinde întâlniri cu membrii comunității românești, participarea la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, discuții cu mediul academic din Chicago, o conferință publică susținută în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, întâlniri cu reprezentanți ai administrației statului Illinois, ai orașului Chicago și ai mediului economic și de afaceri din regiune, potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Washington.