George Maior, de la şeful spionilor la ambasador în ţara jandarmului planetar

Cariera lui George Maior, începută ca diplomat și apoi politician social-democrat, a luat o cu totul altă turnură în momentul în care Traian Băsescu, proaspăt președinte al României l-a propus ca director al Serviciului Român de Informații. Aici va avea o carieră lungă, de peste 8 ani, marcată de numeroase încercări, finalizată printr-un post de ambasador în Statele Unite ale Americii, cel mai important aliat geostrategic al României, scrie evz.ro.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 13:28
George Maior, de la şeful spionilor la ambasador în ţara jandarmului planetar

George Cristian Maior s-a născut la data de 16 noiembrie 1967, ca fiu al istoricului Liviu Maior, ministru al învățământului în perioada 1992-1996, apoi ambasador în Canada. Este căsătorit cu Anamaria Buzura, fiica scriitorului Augustin Buzura.

A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș- Bolyai (1988-1991), apoi studii de masterat în drept internațional și comparat al Universității George Washington din Washington D.C. (1991-1992), unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional și Comparat.

În anul 1998 a obținut titlul de doctor în drept internațional al Universității Babeș-Bolyai, cu teza de disertație cu denumirea „Național și european în jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg”, nominalizată pentru Premiul Most acordat de UNESCO. În anul 2001 a absolvit Colegiul Național de Apărare din București.

După absolvirea masteratului, începând din anul 1992, George Maior lucrează ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 1997 – 1999 fiind Însărcinat cu afaceri la Ambasada României în Irlanda.

SRI, un jucător important în mandatul său

După câștigarea alegerilor de către Partidul Social Democrat (PSD), Maior a fost numit în decembrie 2000 în funcția de Secretar de Stat și Șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naționale. În această calitate, a condus negocierile de aderare la NATO, soldate cu o integrare reușită și activă a României în alianță și a semnat mai multe contracte de achiziție de tehnică militară (2 fregate și numeroase aparate de zbor). A primit la data de 24 august 2004 gradul diplomatic de ambasador. A scris peste 20 de cărți și studii, a promovat nenumărate altele, fiind considerat directorul-cărturar.

Despre modul în care a condus cel mai mare și mai puternic serviciu de informații al României s-au spus multe, dar trăgând linie se poate vedea cum, în timpul mandatului său, SRI a devenit un jucător important în relația cu partenerii occidentali, fiind o piesă importantă în mecanismul de integrare a României în structurile de securitate nord-atlantice.
Cooperarea cu SRI a fost în vremea mandatului lui George Maior, recunoscută la cel mai înalt nivel de FBI, CIA, MI 5, MI 6, Mossad, BND sau alte instituții cu multe inițiale de-a lungul și de-a latul globului.

În 2011, Evenimentul zilei publica un articol în care vorbea de o agendă secretă a directorului SRI: „Din 2006, de când a fost numit la conducerea SRI, Maior s-a întâlnit anual cu şefii CIA şi FBI, fie la Bucureşti, fie la Washington. O telegramă Wikileaks ne spunea de vizita secretă a lui Robert Mueller la Bucureşti în 2006, când voia să întărească prezenţa FBI în România. În toamna lui 2007, Michael Hayden, atunci director CIA, a fost la Bucureşti, invitat de Maior care abia ce avea un an la şefia SRI. În 2008 s-a dus Maior la Hayden, la Washington. În 2009, tot Maior s-a întâlnit cu şeful CIA la Washington. În 2010, a venit la Bucureşti Leon Panetta, nou şef la CIA, numit de Barack Obama, din nou la iniţiativa lui Maior.” Nu a fost decât începutul: vizitele și întâlnirile bilaterale au continuat în același ritm, până în 2015, când și-a prezentat demisia din fruntea SRI.

Niciun incident terorist

Pe plan intern, SRI a trecut prin tr-un proces de profesionalizare și implicare la nivelul strategiei naționale de securitate în starturile cele mai ascunse ale societății românești, devenind alături de DNA una din instituțiile simbol implicată în lupta anti-corupție. Aici s-a remarcat prin parteneriatul construit cu gen.lt. Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

George Maior nu a avut un mandat ocolit de controverse, de la cele două tentative de suspendare ale președintelui Băsescu, la criza ziariștilor răpiți în Irak sau scandalul închisorilor secrete ale CIA, dar de fiecare dată a reușit să mențină imaginea serviciului de informații în afara controverselor politice.

La capitolul realizări poate trece aducerea lui Omar Hayssam în țară, ținerea sub control a grupărilor extremiste, lipsa oricărui incident terorist, tentativa de promovare a legilor destinate controlului activităților cu potențial terorist, generic denumite „Big Brother”.

În ultimul său interviu înainte de demisie, acordat jurnalistului Dan Andronic, George Maior a pledat pentru adoptarea legilor „Big Brother”, declarate însă neconstituționale de CCR. Fostul șef al SRI nu a regretat afirmațiile făcute atunci, însă a fost deranjat de modul în care au fost interpretate declarațiile sale.

„Regret poate interpretarea unora dintre afirmațiile mele de către aceia care chiar ar fi dorit să nu mai continui în această funcție. Aceasta este o cu totul altă chestiune, lumea are tot dreptul să interpreteze, libertatea de expresie bineînțeles este totală. (…) Acest fapt m-a deranjat, dar în rest nu regret nimic, cred că m-am bătut pentru securitatea națională a acestei națiuni, cred că timpul va spune anumite lucruri în legătură cu aceste aspecte și acum sunt în această plăcută situație de a-mi reprezenta țara și interesele sale în SUA. Este o etapă încheiată în spate despre care probabil se va mai discuta, ceea ce este foarte bine, începe una nouă care este importantă pentru România, cred eu”, a conchis Maior.

Ambasador în SUA

Se poate considera răzbunat de istorie în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a reluat dezbaterea asupra legilor „Big Brother”, cerând adoptarea lor

Numit ambasador în SUA în iunie 2015, avea să-și prezinte scrisorile de acreditare președintelui SUA, Barack Obama, într-un timp record, în septembrie având întâlnirea oficială la Casa Albă.

Eforturile sale de includere a României în programul Visa Waiver, acțiunile în cadrul comunității românești de peste Ocean merită remarcate, după cum Rezoluția Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii: SUA recunoaște oficial rolul cheie jucat de România în cadrul NATO, al comunității internaționale și în regiune și mulțumește pentru prietenia arătată SUA. A fost unul din momentele diplomatice de vârf ale anului 2015.

George Maior are ocazia să dovedească că poate deveni, după cel mai longeviv director de serviciu de informații, și cel mai de succes ambasador.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Lovitură finală pentru Călin Georgescu! El va fi viitorul președinte al României: Suntem pe drumul cel bun!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O vedetă TV s-a făcut de râs în București. Momentul a fost filmat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Autoritățile transnistrene majorează tarifele la gaze după respingerea acordului cu UE
MediaFlux
Vești bune privind TALONUL de PENSII! Toți seniorii cu smartphone sunt vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar