George Maior: E ilegal ca rezerviştii să folosească informații din serviciu pentru afaceri

Cazul Coldea a declanşat o reacţie în lanţ privind vulnerabilităţile unui stat. Marcel Ciolacu cere convocarea CSAT, iar un fost şef al SRI spune că este ilegal să te foloseşte de informaţii interne, dar că serviciul are pârghii să se protejeze în astfel de cazuri.
Filip Stan
03 iun. 2024, 15:12
George Maior: E ilegal ca rezerviştii să folosească informații din serviciu pentru afaceri

Marele scandal al momentului, care a eclipsat total pînă și campania electorală, este cel legat de imperiul de afaceri creat de foști generali din SRI, precum Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Dumitru Cocoru etc. Încă mai grav, se conturează tot mai solid scenariul că respectivul imperiu s-a pus pe picioare cînd cei numiți erau încă activi. În orice caz, întrebarea fierbinte în acest scandal este în ce măsură e acceptabil ca foști grei ai serviciilor secrete să intre, ca rezerviști, în afaceri de consultanță politică sau economică, și se vorbește deja de necesitatea unei legi care să interzică în viitor acest lucru. Foarte interesant, însă, un lider al SRI spunea cît se poate de răspicat acum cîțiva ani că asemenea activități sunt ilegale și că serviciul urmărește atent rezerviștii cu activități suspecte.

Adrian Mititelu, la DNA. Patronul FCU denunță rețeaua lui Coldea. Avocatul Trăilă este și el vizat

În februarie 2013, ziarul România liberă îi lua un interviu extrem de interesant directorului în exercițiu al SRI, George Maior, în prezent ambasador în Iordania. Un interviu în care acesta era întrebat frontal dacă e normal ca liderii politici să-şi facă în jur un cerc format din foşti şefi de servicii secrete.

Răspunsul lui Maior a fost:
”Nu e nimic anormal. Sunt oameni liberi, important este, dacă intră în astfel de cercuri, să-şi aducă un aport pozitiv în consiliere, fiindcă au un bagaj de cunoştinţe extrem de folositor”.

Întrebat, însă, cum comentează faptul că nu doar foşti şefi de servicii au intrat în acest joc al consilierii, ci şi o serie de rezervişti, directorul SRI răspundea tranșant:

”Pe mine mă deranjează o serie de rezervişti care folosesc informaţii, ceea ce este ilegal, pe care le-au dobîndit pe parcursul carierei de ofiţeri de informaţii, pentru agende economice sau politice, sau care încearcă să contacteze ofiţeri activi pentru a dobîndi informaţii noi pe care să le folosească şi care pun prin acest mod de operare fie pe Serviciu, fie în diverse anturaje în care se învîrt. Este contrar eticii ofiţerilor de informaţii şi îi dispreţuiesc pentru ceea ce fac”.

Maior a dat clar de înțeles că acest gen de rezerviști este monitorizat atent de SRI, precizînd, doar, că ”Nu voi spune niciodată pe cine monitorizăm sau nu”.

Întrebat dacă rezerviștii pot folosi fără probleme informaţiile obținute pe cînd erau activi în cercurile politice şi economice, Maior a răspuns:

”Serviciul are suficiente mecanisme pentru a preveni şi pentru a elimina aceste aspecte din viaţa curentă”.

El a explicat, totodată, că serviciul păstrează relații cu rezerviștii:

”Îi mai informăm în legătură cu dezvoltările legate de securitatea naţională, îi chemăm la discuţii periodice; la diverse evenimente sunt foarte mulţi oameni de bună calitate şi foarte puţini dintre cei despre care v-am spus că-i dispreţuiesc. Si ei ştiu la cine mă refer”. (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet AICI)

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate pe județe la Evaluarea Națională 2024. Află ce notă ai luat în funcție de locul în care ai susținut examenul. Harta edu.ro. Update
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Un desert ieșit din comun. Spaghete de înghețată
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Uraganul Beryl aduce dezastru în Caraibe și se îndreaptă spre Jamaica
MediaFlux
O nouă CREȘTERE A PENSIEI după 1 SEPTEMBRIE. Marius Budai a anunțat
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?