„Acesta este un obiectiv prioritar al nostru în relația cu Statele Unite, pe care cel puțin eu îl expun permanent la nivelul discuțiilor pe care le am în cadrul Congresului, și am văzut extrem de mulți membri ai Congresului favorabili acestei idei, deși acest an este mai special și în SUA prin prisma faptului că au loc alegeri (…) și în general problema imigrației este o chestiune sensibilă pe agenda publică de aici. Din punct de vedere tehnic (…) am făcut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterală pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar în acest sens cu procurorul general al SUA datorită demersurilor noastre și (…) voi continua în a susține acest demers extrem de intens în lunile care urmează”, a spus ambasadorul român George Maior, într-un interviu acordat Agerpres.
La începutul lunii februarie, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, declara că nu este foarte optimist cu privire la șansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere că participanții români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar și perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată, dat fiind contextul politic din SUA.
Parteneriatul strategic româno-american funcționează extrem de bine și există toate premisele ca, indiferent de cine va deține în viitor puterea în SUA, el să funcționeze la fel de bine calitativ, îmbunătățindu-se în concordanță cu evoluțiile secolului al XXI-lea, a subliniat Maior. Diplomatul român a apreciat că în timpul mandatului administrației Barack Obama relația dintre România și SUA a fost și este una foarte bună, din punct de vedere strategic, politic și economic.
El a amintit, printre altele, de scutul antirachetă de la Deveselu, ca proiect strategic foarte important pentru România, și de creșterea investițiilor americane în România, în paralel cu un dialog foarte bun la nivel politic între București și Washington.
Ambasadorul român și-a exprimat convingerea că va exista continuitate calitativă în legătură cu dimensiunea politică, militară și economică a parteneriatului cu SUA. ”Sunt încurajat și de faptul că anul trecut am marcat 135 de ani de relații diplomatice și cele două camere ale Congresului au adoptat rezoluții extrem de apreciative la adresa acestui parteneriat, cu participarea democraților și a republicanilor în formularea acestor rezoluții, elaborarea lor și votarea lor în Congres. Deci sunt toate datele că, indiferent de cine va deține în viitor puterea în America, republicani sau democrați — este prematur să ne pronunțăm sau să spunem ceva, bineînțeles, campania aici este extrem de dinamică — parteneriatul va funcționa la fel de bine calitativ și se va îmbunătăți în concordanță cu evoluțiile secolului XXI”, a apreciat Maior.