George Maior își lansează cartea „Superpolitica”. Diplomatul, descris de George Friedman ca fiind „un profesor existențial!”. „Mă consider norocos că am ajuns să îl cunosc”

George Maior urmează să lanseze cartea "Superpolitica", la care a muncit aproape un deceniu. În lucrarea sa, diplomatul tratează teme precum relații internaționale, relații strategice, justiție socială, religie, discriminarea de rasă și gen, imigrație, avort, drepturi civile, etc.
Filip Stan
05 iun. 2024, 20:53
George Maior își lansează cartea

Cartea lui George Maior, „Superpolitica”, va fi lansată în luna iulie la editura RAO. Cu o experiență diplomatică de peste 30 de ani, George Maior vorbește în cartea sa despre conducători remarcabili din istorie, ambiții de putere, greșeli strategice făcute de-a lungul timpului. În plus, George Maior a acordat o atenție deosebită în lucrarea sa istoriei lumii arabe și cum se raportează aceasta la situația geopolitică creată de războiul din Ucraina.

„Este o carte la care lucrez de foarte mulți ani, se numește Superpolitica, cu un subtitlu: Conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale și care vrea să surprindă într-o perspectivă istorică și comparativă acest raport, întotdeauna sensibil, între strategie și un element de legitimitate și de justiție care există în relațiile internaționale. Este un subiect foarte greu, interesant, încerc să mă focusez pe foarte multe personalități din istorie și să arăt publicului cititor ce înseamnă o greșeală strategică, ce înseamnă o neglijență din punct de vedere al abordării justiției în stat, ce înseamnă, până la urmă, „câștig” pentru un stat, din punct de vedere al interesului național sau „pierdere”, dacă deciziile au fost greșite. Nu vreau să comentez mai mult, sper să fie publicată în această toamnă. Când spuneam de un studiu comparativ, am abordat și istoria lumii arabe în relație cu Islamul, care a avut dinamica sa proprie, gândirea și cultura sa strategică proprie, care a avut momente glorie și momente de cădere, importante în istorie și să încerc să o analizez și în context contemporan” a declarat George Maior, pentru DCNews.

George Maior, „o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă”

În postfața cărții George Maior e descris de politologul George Friedman, care spune că personalitatea lui este „o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă.”

„L-am cunoscut pe Maior cu mulți ani în urmă, cu ocazia unei vizite în Europa Centrală. Era o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă. A avut grijă să mă felicite ori de câte ori am înțeles regiunea și, dimpotrivă, să îmi arate cu vigoare cât de mult greșeam în alte ocazii. În numeroasele funcții pe care le-a avut în statul român, acest amestec de duritate și de înțelegere s-a dovedit indispensabil. Nu mulți sunt oamenii de stat înzestrați cu această combinație de însușiri, reușind să se poziționeze ca un ghid, așa cum orice om de stat ar trebui să fie. George Maior este un astfel de om. În cele din urmă, îl percep ca pe un profesor, o ocupație plină de provocări, dar pe care a ajuns s-o stăpânească nu doar ca profesor de meserie, ci mai ales ca profesor existențial. Este un intelectual și un om care trăiește într-o realitate dură. Mă consider norocos că am ajuns să îl cunosc și că a fost generos cu timpul pe care mi l-a acordat.” scrie George Friedman.

La rândul său, Edward N. Luttwak, istoric, autor al clasicelor „Coup d’Etat” și „Strategy: the Logic of War and Peace”, a descris temele abordate în lucrarea lui Maior.

„Scrisă din perspectiva unui fost șef de serviciu de intelligence confruntat zilnic cu probleme practice, dar și din cea a unui diplomat din prima linie, însărcinat cu responsabilitatea integrării României în NATO și apoi cu gestionarea complexităților politicii americane pe parcursul unui îndelungat mandat de ambasador, cartea lui George Maior pune sub semnul întrebării anumite concepte general acceptate în „științele politice” (inclusiv în relațiile internaționale), demonstrând că evoluțiile concrete din lume sunt și produsul obiectivelor, temerilor, cunoașterii, ignoranței și iluziilor liderilor individuali, nu doar al „tendințelor” sistemice sau locale”.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, subliniază că titlul cărții derivă dintr-un concept inventat de George Maior, „superpolitica”.

„Autor și editor de lucrări substanțiale și politologice, diplomație, teorie militară, strategie și servicii secrete, George Cristian Maior este un creator insolid prin soliditatea și temeinicia argumentelor. Cărțile, edițiile și studiile sale au o caracteristică fundamentală, pun în prim-plan memoria colectivă, adică istoria. Faptul este vizibil și în această nouă lucrare inventatoare de un nou concept: „Superpolitica”. Oferă claritate în privința logicii legitimității în ordinea internă a statelor și în relațiile internaționale. George Cristian Maior știe că prezentul este o dimensiune prea scurtă ca să fie relevantă în sine, că viitorul e mereu nesigur, fapt pentru care apelează inevitabil la trecut, adică la certitudinea vieții care a fost. El știe că trecutul e viață și că din această viață vine seva experienței, de acolo pot ajunge către noi anumite sugestii salvatoare pentru că timpul e unic în scurgerea lui și pentru că diviziunea lui în trecut, prezent, viitor nu e decât o convenție umană”, a spus academicianul Ionel Aurel Pop care a scris cuvântul înainte al cărții”.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Lucrările pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse încep pe 10 iulie 2024
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!