George Maior a radiografiat situaţia geopolitică a lumii în 2025 şi a postulat direcţiile pe care ar trebui să meargă România în preconizatul conflict între SUA şi Uniunea Europeană. Fostul ambasador al României la Washington a ţinut să calmeze spritele inflamate cu privire la poziţia adoptată de SUA faţă de anularea alegerilor din ţara noastră, asigurând pe toată lumea că politica americană va fi de neutralitate faţă de scrutinul din România. Diplomat cu vastă experinţă, Maior trasează jaloane importante şi postulează direcţiile de bază pentru politicieni români în relaţia transatlantică.
„SUA sunt și vor adopta o poziție neutră în competiția electorală din România, în conformitate cu culturii politice americane”, a declarat George Maior, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Hașemit al Iordaniei. Lămuririle vin în contextul în care Bloomberg a scris despre viitorul alegerilor prezidențiale care au loc în luna mai în România. Într-un amplu articol, se susţine faptul că Donald Trump ar exercita presiuni intense asupra autorităților române pentru ca lui Călin Georgescu să i se permită o nouă candidatură pentru cea mai înaltă funcție în stat.
„Este în cultura politică americană să fie neutră în aceste competiții electorale, lucru care se va întâmpla și la noi, în cazul viitoarelor alegeri. Că există preferințe la nivel politic, în funcție de modul în care o entitate politică sau alta se raportează la această alianță (n.r. cu SUA), este altceva. Eu spun că nu există preferințe pentru un candidat sau altul din partea SUA”, a afirmat George Maior la DC News Tv.
Întrebat despre negocierile de pace cu Rusia inițiate de Donald Trump fără participarea Ucrainei și Europei, George Maior a subliniat că trebuie analizată noua dinamică geopolitică.
„Suntem într-o nouă fază a evoluției geopolitice, în care o administrație nouă dorește să încerce încheierea acestor ostilități. Este doar un început, o încercare. Trebuie să înțelegem ce se dorește, să fim în cunoștință de cauză și să nu ne grăbim să concluzionăm că America va favoriza o anumită parte”, a explicat ambasadorul.
Acesta a adăugat că Europa nu va fi exclusă din discuții și va ajunge la masa negocierilor în mod explicit la momentul potrivit.
„Europa va sta implicit la masă și explicit la un anumit moment. Acesta este doar un prim pas, haideți să îl înțelegem. În acest moment, trebuie să încercăm să analizăm situația și să nu ne grăbim cu concluzii imediate, mai ales când lucrurile sunt abia la început (…) Cred că negocierile vor dura mai mult decât ne-am aștepta”, a conchis George Maior.
Întrebat dacă Statele Unite sprijină vreun candidat la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai, ambasadorul George Maior a subliniat că nu a văzut vreo declarație oficială a Statelor Unite în favoarea vreunui candidat, menționând că este în cultura politică americană să fie neutră în alegeri.
„Eu nu am văzut o declarație a Statelor Unite în favoarea vreunui candidat, până acum. Interpretări pot exista, dar o declarație explicită nu am văzut în acest sens și este în cultura politică americană de a fi neutră în aceste competiții electorale, ceea ce se va întâmpla și la noi cu viitoarele alegeri. Că există preferințe, la nivel politic, în raport cu felul în care o anumită conducere sau alta se va raporta la această alianță, este o cu totul altă chestiune„, a spus ambasadorul George Maior.
„Eu spun că nu există preferințe ale Statelor Unite pentru vreun candidat sau altul. Cunosc foarte bine cultura lor politică și strategică în acest sens”, a spus ambasadorul George Maior la DC News.
George Maior, fost ambasador al României la Washington D.C. și actual ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei, a spus ce are de făcut România, după discursul istoric al lui J.D. Vance. reamintim că vicepreședintele Statelor Unite ale Americii a dat România ca exemplu, săptămâna trecută, la Conferința de Securitate de la München, într-un discurs istoric despre respectarea valorilor democratice pe continentul european.
„Am fost uimit când un fost membru al Comisiei Europene a spus că i-a plăcut faptul că guvernul României a anulat alegerile. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci probabil că se va întâmpla şi în Germania, este ceva şocant pentru urechea americană (…) Când vedem instanţele europene anulând alegeri şi oficiali spunând că le vor anula pe altele, trebuie să ne întrebăm dacă trăim în standardele noastre înalte ale democraţiei (…) De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valori democratice, trebuie să trăim respectându-le“, a zis, vineri, la München, J.D. Vance.
George Maior, fost ambasador al României la Washington D.C. și actual ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei, a explicat ce are de făcut România astfel încât să liniștească partenerii de peste ocean în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
„Ar trebui să ne preocupe. În schimb, nu ar trebui să ne lamentăm sau să ne emoționăm suplimentar. E nevoie de explicații, de conversație, de discuție și știm exact cu cine putem conversa din această administrație pentru a arăta că acest stat este într-o alianță solidă cu SUA, că e nevoie de încredere reciprocă și uneori chiar de discuții mai apăsate pe aceste probleme sensibile.
E nevoie de viteză de acțiune, pentru că totul se petrece foarte repede, suntem într-un timp accelerat istoric din punct de vedere geopolitic, politic și ideologic, trebuie să ne adaptăm, iar opțiunea noastră transatlantică trebuie reafirmată cu tărie și în asemenea momente. Nu este cazul acum de a spune că SUA nu mai sunt prietenul României și nu înțeleg (n.r. ce se întâmplă aici). America înțelege foarte bine niște lucruri, dacă ele sunt explicate adecvat, corespunzător, cui trebuie și de către cine trebuie“, a spus ambasadorul George Maior.
Diplomatul a vorbit și despre Marco Rubio, secretarul de stat din administrația Donald Trump, despre care a precizat că este un prieten al României, care cunoaște foarte bine regiunea din care facem parte.
„România are parteneri de dialog în administrația Donald Trump?“, a insistat Bogdan Chirieac.
„Sigur! Foarte multe personalități care au fost deja nominalizate și sunt puse pe funcții în acest moment cunosc foarte, foarte bine România, cunosc istoria relației România – SUA și cunosc realitățile de la noi.
Aș menționa inclusiv pe secretarul de stat Marco Rubio, decorat de statul român în 2017, cu care am avut multiple conversații în legătură cu această zonă. Nu mai vorbesc de oameni din serviciile de informații, din zona de consiliere strategică a președintelui Trump etc. Sunt persoane care sunt capabile de a discuta și a înțelege ce avem de spus, dacă știm cum să spunem“, a punctat ambasadorul George Maior.
Român salvat după vizita lui George Maior în Yemen. Rebelii houthi îl ţineau ostatic din 2023 VIDEO
George Cristian Maior este unul dintre marii diplomaţi și politicieni români, fost senator din partea Partidului Social Democrat. Între octombrie 2006-ianuarie 2015 a îndeplinit funcția de director al Serviciului Român de Informații. Din 2015 până în 2021 a fost ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. În prezent este ambasador al României în Regatul Hașemit al Iordaniei, preprezentându-și scrisorile de acreditare către regele Abdullah al II-lea la 1 septembrie 2021.
George Cristian Maior este comandor al Ordinului Național „Steaua României” cea mai înaltă distincție acordată de statul român, precum și cavaler al Ordinului Național „Serviciul Credincios”. În 2017, Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) l-a decorat pe George Cristian Maior cu „Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii și excepționala activitate demonstrată la conducerea Serviciului Român de Informații (SRI). În aprilie 2014 a fost decorat cu ordinul „Legiunii de Onoare” în grad de cavaler, conferit de președintele Franței. De asemenea, i-au fost conferite titlurile de Doctor Honoris Causa al Academiei Tehnice Militare din București, al Universității Andrei Șaguna din Constanța și al Universității de Vest din Timișoara.