„Este ziua în care rememorăm și cinstim jertfa strămoșilor noștri, o zi cu semnificații majore pentru istoria și identitatea noastră națională, care ne amintește că forța poporului nostru stă în solidaritatea și în hotărârea sa. (…) Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la intrarea în Marele Război la finalul căruia, după sacrificii enorme ale românilor de dincolo și dincoace de Carpați, de dincolo și dincoace de Prut, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu țara-mamă. Astăzi, înainte de orice, se cuvine să cinstim memoria celor aproape un milion de români, militari și populație civilă deopotrivă, care și-au dat viața pentru țară, pentru libertate, pentru unitate”, afirmă George Maior, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ambasada României în SUA.
Cu această ocazie, Maior le mulțumește românilor din SUA pentru contribuția adusă la dezvoltarea României și la păstrarea identității naționale, prin promovarea valorilor, a tradițiilor și a culturii românești în spațiul american.
„În urmă cu 100 de ani, cei peste 100.000 de românii care trăiau atunci în Statele Unite ale Americii se organizau și contribuiau la construirea proiectului nostru național prin organizații active, precum Societatea „Deșteaptă-te române”, înființată în 1909, Societatea „Hora Unirii”, înființată în 1913, sau Societatea „România Unită”, înființată în 1924. Exemplul lor merită amintit și onorat, tocmai pentru că ne arată calea de urmat: implicare, promovarea activă a intereselor de astăzi ale României și ale românilor și mai ales unitate”, amintește ambasadorul român.
El evidențiază faptul că, datorită contactelor diplomatice și politice, dar și unei eficiente interacțiuni umane, relația dintre România și SUA nu a fost niciodată mai puternică decât acum, arată Agerpres.
„În sprijinul acestei aprecieri stă organizarea în premieră, anul acesta, la Washington DC, a celei de-a cincea reuniuni politice pentru implementarea „Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între SUA și România”. România este astăzi un pilon ferm al relației transatlantice, prin seriozitatea politicilor noastre, prin sacrificiul soldaților noștri care au luptat și luptă umăr la umăr cu soldații americani, prin percepția favorabilă a Americii în ochii românilor de acasă, dar și prin angajamentul SUA de a apăra România în fața oricăror amenințări”, adaugă George Maior.
Acesta susține că România este, în esență, o națiune pro-americană și că această realitate trebuie să se traducă în relații economice mai strânse, în ridicarea obstacolelor care afectează libera circulație, în cât mai multe parteneriate culturale și academice.
„Un rol esențial în acest sens, vă revine, așa cum am spus-o mereu, dumneavoastră, membrii comunității românești din Statele Unite. V-am cunoscut personal în Boston, în New York, în Philadelphia, în Utah, în Virginia, Maryland sau Washington, D.C. Sunteți oameni de valoare, cu iubire față de țara-mamă și am încredere în capacitatea dumneavoastră de a fi creativi și dedicați pentru susținerea României. Într-un moment în care solidaritatea internațională se confruntă cu provocări majore, doresc să vă asigur că România și diplomația română va continua să se implice activ în identificarea de soluții care să conducă la consolidarea dialogului și înțelegerii reciproce, sporirea încrederii, respectarea pluralismului și diversității, atribute ale comunității de valori din care facem parte”, le transmite el românilor din SUA.
Totodată, ambasadorul arată faptul că România Mare, în granițele sale istorice asumate ca act de voință al poporului român, a îmbrățișat valorile echității, toleranței și respectului față de toate naționalitățile și că statul unitar român a depus eforturi considerabile pentru atenuarea sau anihilarea mentalităților conflictuale și revanșarde, oferind un exemplu de toleranță și respect.
„Cea mai recentă recunoaștere a coexistenței acestor principii la nivelul societății românești — și, în același timp, un exemplu de bune practici în ceea ce privește oferta culturală a României, tradițiile sale multiculturale și deschiderea către spiritul european și internațional — este reprezentată de titlul de Capitală Europeană a Culturii obținut de Timișoara pe 16 septembrie 2016. Vom promova Timișoara nu numai în calitate de Capitală Europeană a Culturii, ci și ca oraș care a declanșat, în 1989, evenimentele care aveau să pună capăt unui regim totalitar, ca o chintesență a României culturale, multiculturale, tolerante și creative pe plan artistic și intelectual”, declară Maior.
Rememorarea momentului de la 1918, spune el, este un prilej de a transmite apelul său la unitate în susținerea intereselor României și ale românilor americani.
„Contez pe solidaritatea și participarea întregii comunități de români din Statele Unite ale Americii la îndeplinirea acestui obiectiv, cu atât mai mult cu cât unul dintre marii președinți americani, Woodrow Wilson, a jucat un rol pozitiv major pentru unitatea națiunii române la sfârșitul Primului Război Mondial. Vă rog să contați pe mine și pe echipa Ambasadei României în Statele Unite ale Americii pentru vă acorda sprijinul atunci când aveți nevoie. Stimați compatrioți, cu ocazia Zilei Naționale a României, vă transmit cele mai sincere urări de bine, pentru un viitor prosper și fericit”, se mai arată în mesajul ambasadorului George Cristian Maior.