‘Obiectivul nostru este constant în relația cu SUA: a aprofunda și dezvolta parteneriatul strategic foarte puternic pe care îl avem cu SUA, indiferent de administrație. El s-a construit în timp, fie că a fost vorba de administrație republicană sau administrație democrată’, a afirmat diplomatul român.
Pe lângă cooperarea în domeniul militar și la scutul antirachetă de la Deveselu, și cooperarea în cadrul schimbului de informații între servicii ‘atât de relevante azi, în ceea ce definește ca prioritate noua administrație, o combatere a terorismului, a Statului Islamic ‘, România se concentrează asupra investițiilor din zona energetică, semnificative și cu impact strategic, nu doar economic.
Maior a spus că Exxon operează de ceva timp în Marea Neagră, unde s-au descoperit resurse semnificative de hidrocarburi și compania urmează să ia o decizie foarte curând, probabil în acest an în legătură cu intențiile de exploatare. Acest lucru ar însemna o extindere masivă a investiției acestei mari companii, un pilot semnificativ în economia românească, adăugat diplomatul.
El a mai spus că o delegație a Camerei de Comerț Româno-Americane va veni în România în următoarele luni, va fi urmată de o vizită a reprezentanților unor companii americane interesate să investească în România, urmând ca în toamnă să aibă loc unul dintre cele mai mari evenimente de promovare a mediului economic românesc în America în septembrie—octombrie.
A mai spus că Ambasada României așteaptă ca noul secretar de stat Rex Tillerson să se instaleze și să își formeze și echipa pentru a fi inițiate contacte în vederea unor vizite în Europa de Est, dar și ale unor oficiali români la Washington.
‘Am promisiuni de la consilierul pentru securitate al lui Donald Trump [Michael Flynn], pe care îl cunosc foarte bine și care a mai fost în România în 2014, de a veni în România pentru a înțelege mai bine complexitatea regiunii din punct de vedere al securității, dar și modul în care România contribuie în mod semnificativ și la conceptul american și cel aliat de securitate și stabilitate în zona Mării Negre .Sperăm să realizăm acest lucru până în iunie’, a explicat Maior.
Discuțiile cu Mike Flynn au fost lungi și amănunțite cu privire la toate componentele parteneriatului strategic , mai ales despre planificarea apărării în cazul României, nu doar referitoare la alocările bugetare de 2%, așa cum cere tratatul NATO. Maior spune că Flynn vorbește de strategii nuanțate cu privire la amenințările asimetrice, mai ales de combaterea terorismului.
În ceea ce privește o posibilă nouă abordare a Washingtonului în relație cu Rusia, diplomatul spune că nu există motive de anxietate.
‘Trebuie să fim fermi în analiza noastră care este bazată pe elemente obiective , nu pe speculații sau o anumită concepție subiectivă. Nu e doar a noastră, este vorba și despre polonezi și alți aliați din zonă. Pe de o parte, toată lumea e de acord că un dialog rațional, de pe poziții egale cu Rusia e în interesul tuturor. Pe de altă parte, aceste lucruri pe care le percepem ca negative și care pun o anumită presiune asupra securității și stabilității statelor din zona Europei Centrale și de Est trebuie spusă viguros în dialogul cu Rusia,’ a precizat diplomatul român.
Maior a mai explicat că administrația Trump va revizui în următoarea perioadă politica cu privire la imigrație și cea legată de vize la nivel global în fața amenințării teroriste. ‘Trebuie să ne adaptăm și să știm cum să dialogăm pe un asemenea fundal’, a mai afirmat ambasadorul român.