Întrebat despre corupţia în justiţie, George Maior a declarat că „aceasta a fost şi este o problemă mare. Independenţa justiţiei şi corupţia în justiţie şi suferim încă mult în Comisia Europeană. Vedeţi joncţiunea care s-a făcut cu problematica Schengen”.
Şeful SRI a precizat însă faptul că fenomenul s-a diminuat în România, deşi corupţia va mai fi o problemă pe termen mediu.
„Dacă corupţia a afectat atât de mult ţara şi în negocierile cu NATO când ni s-a reproşat că un aliat credibil este un aliat care nu are această problemă. Am avut de suferit întârzieri de accedere la NATO, UE, uitaţi-vă şi la Schengen. Este o etapă istorică dificilă. Corupţia e diminuată. Cred că se simte din ce în ce mai mult, dar va rămâne o problemă pe termen mediu în România„, a declarat şeful SRI.
Despre evaziunea fiscală, George Maior a declarat că ANAF ar trebui să fie mai eficientă.
„Noi am fost cei care am iniţiat un studiu pe problematica evaziunii fiscale acum 2 ani, arătând zonele unde este prezentă, cum afectează bugetul şi incidenţa asupra bugetului. După acea sedinţă şi în lumina acelui studiu, s-au luat cateva decizii strategice bune, în sensul unei conectări mai bune a serviciului cu alte instituţii care au abordat acest fenomen. S-a diminuat evaziunea fiscală datorită acestor acţiuni, dar nu atât cât trebuie. S-a diminuat spre 27-28%, este tot în estimarea noastră. Acestea au fost cifrele pe care le-am avansat atunci. O să mai facem un studiu să vedem cum stăm, 35% era foarte mult„, a precizat George Maior, adăugând că există probleme în portul Constanţa, „altfel nu s-ar discuta la nivel de CSAT”.
Cât despre cazul Boldea, şeful SRI a comentat că „Nu a fost în Congo. Nu vreau să comentez foarte mult un caz aflat în instrumentarea Parchetului… E foarte amuzant să vad distinşi intelectuali comentând că SRI nu a facut filaj. Adică ar fi trebuit să facă şi un pic de poliţie politică, atunci când nu exista mandat, dar totuşi de ce nu s-a făcut. În 2008 am sesizat această situaţie Parchetului, a dl Boldea şi problemele care existau, parchetul a instrumentat în timp acest caz, un caz nu se intrumentează în timpii pe care îi doresc unii, sunt complicate şi durează„.
George Maior, şeful SRI, s-a declarat surprins de afirmaţia lui Sorin Frunzăverde, conform căreia România ar fi un stat poliţienesc.
„Mă miră faptul că un fost ministru al Apărării şi, întâmplător, am fost după domnia sa la conducerea ministerului Apărării, luptând şi reuşind să ajut România în Alianţa Nord-Atlantică, mă miră că face asemenea declaraţii. Mai ales că ştie foarte bine şi de la nivelul CSAT care sunt exact preocupările SRI. (…) Nu ne interesează la nivelul SRI cine pleacă, de la ce partid pleacă şi unde pleacă. Eu garantez pentru neutralitatea si independenţa serviciului, în orice circumstanţe, indiferent de puterea politică care există la un moment dat în stat”, a declarat Maior.
Maior a precizat că nu vrea să intre „într-o polemică la această declaraţie de tip politic” a lui Frunzăverde, deşi crede că acesta nu s-a referit la SRI, însă a subliniat că „România este stat de drept, iar SRI îşi face treaba foarte bine în spiritul legii”.
„Serviciul acesta este ultracontrolat în sistemul guvernamenal şi parlamentar românesc, este apreciat ca un serviciu democratic de toate statele UE. Nu cred că vine un director al FBI sau CIA la SRI, în vizită oficială, dacă nu ar fi aşa şi este mai mult decât orice un serviciu neutru şi independent. Dacă aceste valori de neutralitate şi independenţă cumva l-au deranjat pe Frunzăverde, atunci este cu totul altă problemă, dar mesajul meu e clar: nici SRI şi nici Direcţia judeţeană de informaţii Caraş-Severin nu se vor subordona vreodată politic cuiva. Vor rămâne perfect independente şi neutre„, a declarat şeful SRI.
Maior a mai spus că orice preşedinte de CJ care are certificat ORNISS beneficiază de informările SRI, dar nu ştie dacă Frunzăverde deţinea acest ceritificat.