Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) în Georgia, respectiv în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024). George Maior va reprezenta NATO în Iordania.
În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deţine această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016.
Totodată, România va continua mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO (încheierea ratificării de către toate statele aliate a Protocolului de Aderare al Finlandei la Alianţă). De asemenea, România va exercita, până la finele anului curent, atribuţiile de Ambasadă CPE în Kuwait.
„Asumarea de către România a acestor noi responsabilităţi reflectă ataşamentul solid al ţării noastre faţă de Alianţă, precum şi rolul ţării noastre de promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, instrument esenţial în promovarea stabilităţii atât pentru membrii, cât şi pentru statele din imediata vecinătate a Alianţei”, precizează MAE într-un comunicat de presă.
În calitate de Punct de Contact NATO, România va contribui la diseminarea valorilor aliate, facilitând o mai bună înţelegere a rolului organizaţiei şi oportunităţilor de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică, precum şi la sprijinirea relaţiilor de parteneriat NATO-Georgia şi NATO-Iordania atât pe dimensiunea dialogului politic, cât şi pe cea a cooperării practice, în baza respectului reciproc, a intereselor şi beneficiilor comune. MAE menţionează că, în contextul evoluţiilor la nivelul mediului de securitate generate de agresiunea brutală şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei, aliaţii au decis, la Summitul NATO de la Madrid, noi măsuri în vederea intensificării sprijinului politic şi practic adaptat pentru parteneri, inclusiv pentru Georgia, precum şi consolidarea sprijinului pentru întărirea capacităţilor în domeniul sectorului de securitate şi apărare pentru partenerii NATO din Sud.
George Cristian Maior este ambasador extraordinar și plenipotențial al României în Yemen, iar din 2021 este și ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei. Între 2015 în 2021, George Maior a fost ambasador al României în SUA. Anterior a ocupat funcția dedirector al Serviciului Român de Informații (SRI).
George Maior a jucat un rol deosebit de important în negocierile pentru aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică. A și fost decorat de Ministerul Apărării Naționale în semn de apreciere pentru contribuția la promovarea securității și intereselor României în cadrul Alianței.
În plus, George Maior a fost un promotor ferm al colaborării României cu NATO, facilitând cooperarea cu alte servicii de informații aliate și promovând o imagine a țării ca lider de inițiativă în securitatea regională și globală. Rolul său activ în aderarea României la NATO a fost esențial pentru consolidarea parteneriatului transatlantic și promovarea valorilor aliate în comunitatea internațională.
Într-un interviu acordat acum zece ani, George Maior a subliniat complexitatea și importanța negocierilor pentru aderarea la NATO și impactul pozitiv al apartenenței la Alianță asupra dezvoltării economice și a investițiilor străine în țară.
„Au fost, cred, cele mai complicate şi complexe negocieri pe care le-a dus România pentru realizarea unui obiectiv stragetic major – integrarea în cea mai puternică alianţă politico-militară – din istoria relaţiilor internaţionale. Au fost luni consistente de discuţii care au vizat absolut toate palierele şi dimensiunile strategice legate de apartenenţa la NATO, de la tranformarea organismului militar, o transformare radicală – imaginaţi-vă că aveam o armată de 370 de mii înainte de 1989, configurată pe un sistem teritorial, greoaie, învăţată să apere teritoritorial ţara, într-adevăr, dar şi supusă unui registru ideologic foarte presant, care a trebuit să se se transforme – într-o forţă mai eficientă, mai mobilă, mai bine dotată pentru a răspunde pe de-o parte necesităţii de a contribui efectiv militar la forţa acestei organizaţii şi, pe de altă parte, pentru a îndeplini misiuni ale acestei organizaţii, unele chiar în colţuri foarte îndepărtate ale lumii, în arii geografice la care nu ne-am fi aşteptat, mă refer la Afganistan în primul rând.”, spunea George Maior.
Totodată, George Maior a fost apreciat pentru rolul său esențial în reforma SRI. Prin reforma SRI a contribuit la eliminarea influențelor nefaste și la consolidarea credibilității și profesionalismului serviciului. Prin intermediul acestei reforme, SRI a făcut un progres esențial în consolidarea securității naționale și în alinierea la standardele NATO.
Într-un comunicat comun cu NATO, Ministerul de Externe de la Amman scoate în evidenţă decizia de deschidere a biroului la Amman. Subliniind contextul de securitate regional şi global în evoluţie, aliaţii au adoptat la summitul NATO de la Washington un plan de acţiune pentru o abordare mai puternică, mai strategică şi mai orientată spre rezultate faţă de vecinătatea sa sudică, scrie Petra.
Planul demonstrează în mod clar angajamentul NATO de a întări cooperarea cu partenerii săi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, inclusiv prin înfiinţarea primului său birou de legătură în regiune, la Amman, în Iordania.
Decizia, care urmează intenţiei exprimate în comunicatul final al summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023, marchează în mod clar o piară de hotar în parteneriatul strategic aprofundat între Iordania şi Alianţă, şi recunoaşte rolul semnificativ al Iordaniei ca factor de stabilitate în context regional şi global.