„Dragi prieteni social-democraţi (…) sunt încântat să mă aflu aici cu voi nu numai ca prieten, ci şi ca vecin şi ca aliat politic, reprezentant al Partidului Social Democrat, şi vă urez succes tuturor. După opt ani de prezenţă în opoziţie sunteţi din nou la guvernare, felicitări. (…) În jurul lumii, în cei 120 de ani de tradiţie socialistă, am avut valori şi tradiţii comune, valori şi tradiţii care se află în miezul mişcării de umanizare a capitalismului. Astăzi mişcarea noastră este una care-şi doreşte să umanizeze globalizarea, să lupte împotriva exceselor şi să sprijine dezvoltarea economică şi progresul, dar şi justiţia socială”, a declarat George Papandreou.
El a apreciat că în România deficitul economic a scăzut cu 2,7% anul acesta datorită efortului Guvernului Ponta, astfel încât ţara noastră este acum una dintre economiile care cresc cel mai mult în Europa, scrie Agerpres.
„Austeritatea nu este o soluţie pentru criză şi pot spune că în Grecia a trebuit să preiau o poziţie foarte dificilă pentru a evita falimentul în sânul UE şi să lupt împotriva unor obstacole foarte mari. În Grecia a trebuit să facem sacrificii şi schimbări majore pentru a combate criza şi a trebuit să luptăm pe două fronturi pentru aceasta. În Europa conservatoare sunt mult mai multe probleme cu care ne confruntăm, nu numai cele legate de bănci, dar şi de sistemele financiare, mai ales după anul 2008. Şi acest lucru a însemnat o foarte mare durere atât pentru Grecia, cât şi pentru UE, care s-a tradus în şomaj, în sărăcie şi în tot felul de dificultăţi. De aceea în Grecia avem propuneri şi sugestii, ca social-democraţi, pentru că ştim că putem combina responsabilitatea socială cu creşterea statului bunăstare. Acest lucru se traduce în creşterea transparenţei, în instituţii democratice mult mai puternice, într-un sistem judiciar mult mai puternic. Lucruri pe care le-am discutat cu Victor (Victor Ponta n.r.) de mai multe ori, ceea ce înseamnă să punem accentul pe transparenţă şi democraţie şi nu pe austeritate”, a afirmat Papandreou.
Citeşte şi Antonescu, la Congresul PSD: Noi nu îl reevaluăm pe Traian Băsescu
În opinia sa, este nevoie de „investiţii mai mari în toată Europa şi de bugete mai mari care să fie folosite pentru transporturi, pentru educaţie, pentru cercetare, pentru a crea noi locuri de muncă, pentru a spori competitivitatea„.
„Deci e vorba de un accent pus pe investiţii, nu pe austeritate. Noi, în Internaţionala Socialistă, am propus crearea unei organizaţii financiare a lumii care să combată paradisurile fiscale şi evaziunea fiscală. (…) 30% din venitul global aparţine celor mai bogaţi oameni ai lumii care stau în paradisuri fiscale, în timp ce oamenii obişnuiţi trebuie să facă foarte mari sacrificii şi au venituri foarte mici. De aceea UE ar trebui să fie foarte hotărâtă în demersul ei de combatere a evaziunii fiscale şi de luptă pentru egalitate, pentru democraţie şi pentru justiţie”, a mai spus Papandreou.
Liderul Internaţionalei Socialiste a adăugat că în cadrul UE trebuie intensificate şi eforturile pentru lupta împotriva xenofobiei şi a naţionalismului.
„Problemele Europei nu ţin de problemele din nordul Europei sau din sudul Europei sau de faptul că unii ar fi mai leneşi decât ceilalţi. Problemele Europei ţin de o rată uriaşă a şomajului de aceea trebuie să combatem şi naţionalismul şi rasismul prin solidaritate„, a susţinut Papandreou.
Citeşte şi ÎNTOARCEREA lui Năstase. Fostul premier, la Congresul PSD: Am emoţii VIDEO