George Scutaru şi Dan Motreanu au câştigat definitiv la Înalta Curte. „Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.384 din data de 25 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3517/1/2015, privind pe inculpaţii Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-Ştefan şi Schaer Ana-Maria”, a transmis, luni instanţa supremă.
Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului.
”În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 217 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 iunie 2019”, a mai transmis instanţa.
În 2018, George Scutaru, fost preşedinte al PNL Buzău şi fost consilier prezidenţial, şi fostul deputat PNL Dan Motreanu au fost achitaţi în dosarul în care au fost judecaţi pentru spălare de bani.
În septembrie 2015, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru şi pe fostul deputat PNL Dan Motreanu, pentru spălare de bani. Pentru aceeaşi faptă a fost judecată şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Cristinel Bîgiu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în acest dosar, a pretins de la o persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, pentru a-l pune în posesia unor terenuri aflate în municipiul Buzău.
Din suma pretinsă, Bîgiu a primit 700.000 de euro, din care le-ar fi dat lui George Scutaru şi Dan Motreanu sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare, pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 ale candidaţilor PNL la alegerile locale şi parlamentare din acel an, susţineau procurorii DNA.
Pentru a ascunde provenienţa acestor sume, Scutaru, Motreanu şi Ana Maria Schaer „au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrate de către aceasta din urmă către o firma care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.