„Am văzut textul moţiunii de cenzură şi avem observaţii. Noi avem două condiţii pentru a vota această moţiune: textul să fie serios şi în concordanţă cu poziţiile publice pe care AUR le-a avut ca singură forţă de opoziţie reală şi în al doilea rând ca să găsim voturi şi din partea arcului guvernamental – minorităţi, UDMR, USR, PNL”, a declarat George Simion la Parlament.
Întrebat dacă mai crede că există un blat PSD – PNL, el a spus: „Da, cu siguranţă. În ceea ce priveşte PNRR, ei au avut şi voturile PSD – se poate vedea, este totul electronic, public.”, a adăugat George Simion, potrivit Agerpres.
„Partidul Social Democrat a finalizat textul moţiunii de cenzură şi îl va depune la Parlament săptămâna viitoare”, a anunţat, luni, preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu.
Titlul moţiunii este „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.
Deputatul AUR George Simion i-a adresat, luni, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, mai multe întrebări, transmiţându-i acestuia că AUR nu a semnat moţiunea şi nu a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost respins de Comisia Europeană.
„Domnule Ghinea, eu cred că ar trebui să vă schimbaţi ochelarii pentru că noi nu am semnat nimic. Aţi făcut o greşeală mai devreme de la microfon, că am semnat această moţiune. Aţi greşit, după cum aţi greşit că, tot de pe acest scaun, mi-aţi spus mie când v-am cerut să garantaţi că nu vor veni controale de tip FMI asupra României dacă ne împrumutăm prin PNRR, că nu vor veni, deşi chiar atunci delegaţia FMI era prezentă al Bucureşti, şi Comisia Europeană va monitoriza atent pentru că are tot interesul, dacă vom comite greşeli, să ne ia banii înapoi”, a afirmat Simion, la dezbaterea moţiunii simple.
Acesta i-a adresat ministrului Ghinea cinci întrebări referitoare la PNRR, menţionând că dacă răspunde, AUR nu votează această moţiune simplă.
„Vi se pare normal să dăm prin PNRR sute de milioane de euro pe site-uri, nu pe cloud, nu pe digitalizare – un milion de euro pe un site care promovează schimbările climatice, 2.500.000 de euro pe rutele de bicicletă pe care le facem prin PNRR. A doua întrebare: de ce noi plătim 200.000.000 de euro pentru programul de cărţi de identitate digitală şi Franţa plăteşte 72.000.000 de euro pentru un număr mai mare de utilizatori.
La fel, kilometri de şosea în România costă mai mult decât în alte ţări, aşa semnalizează Comisia Europeană. A treia întrebare: vi se pare normal să dăm 133.000 de euro pentru un training de persoană? A patra întrebare – vi se pare normal să dăm 600.000 de euro pentru un raport privind salarizarea? A cincea întrebare: vi se pare normal să dăm 170.000 euro pentru un proiect de cercetare asupra a 100 de firme”, i-a transmis liderul AUR lui Cristian Ghinea.