Pe lângă reducerea numărului de parlamentari, viitorul guvern gândit de AUR şi detaliat în programul de guvernare al partidului va fi unul mai suplu, cu un maxim de 12 ministere și 50 de secretari de stat.
În punctul 10 din programul de guvernare AUR se prevede reducerea numărului de parlamentari dar și renunțarea la numărul mare de secretari de stat.
„Eficientizarea administrativă: Guvern suplu, puternic și parlament cu maxim 300 de parlamentari. Respectăm voința românilor: Parlamentul României va avea maximum 300 de parlamentari. Guvernul României va avea un număr maxim de 12 ministere, ale căror sedii centrale vor fi transferate treptat în Palatul Parlamentului. Guvernul va avea un număr maxim de 50 de secretari de stat.”, se arată în programul de guvernare al AUR.
Se vor desființa primăriile de sector din București, iar Capitala va avea o singură adminsitrație care va include și localități din Ilfov. Ba mai mult, pentru fiecare localitate mai mare de 1.000 de persoane va exista un birou informatizat pentru lucru cu cetățenii.
„Reducem drastic numărul de membri de partid din administrația publică locală și centrală prin scăderea cu două treimi a numărului total de unități administrativ-teritoriale și a numărului de instituții publice. Bucureștiul va avea o singură administrație care va include și actualele localități din Ilfov. Pentru fiecare localitate cu mai mult de 1.000 de persoane se va menține un birou informatizat de lucru cu cetățenii. Transformăm în Direcții din cadrul altor structuri ale statului organise de control precum ASF, ANRE, Consiliul Concurenței etc. se arată în programul de guvernare AUR.”, mai prevede documentul, citat de BZI.
Citeşte şi: PSD a depus un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
La capitolul salarizare, personalul de stat din învățământ, medicină, dar și alte departamente vor ajunge la nivelul renumerațiilor din sistemul privat. Concret, atât sporurile cât și suplimentele salariale vor fi incluse în salariul de bază care va fi luat în considerare la determinarea pensiei bazate pe contributivitate.
„Majorăm salariile cadrelor didactice, ale cadrelor medicale, ale angajaților din Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Apărării Naționale astfel încât acestea să fie la același nivel cu cele din mediul privat. Sporurile și alte suplimente salariale se vor include în salariul de bază, iar acestea se vor lua în considerare la determinarea pensiei bazate pe contributivitate. Promovăm o relație mai bună între cetățeni și instituțiile statului prin integrarea tehnologiei în toate procedurile administrative disponibile cetățenilor români.”, mai prevede programul AUR.
În ultimul subiect al punctului 10 din programul de guvernare AUR se vorbește despre depolitizarea administrației publice locale și centrale. George Simion arată, prin programul de guvernare faptul că există o clică politică la nivelul fiecărei administrații publice locale sau centrale, iar acest lucru se va termina.
„Depolitizăm adminstrația publică locală și centrală. Reintroducem obligativitatea ca prefecții și alte categorii de funcționari să nu aibă afiliere politică. Implementăm un sistem de recrutare a conducerii instituțiilor și întreprinderilor publice pe bază de concurs. Stopăm fenomenul interimatelor în aceste unități. Implementăm programe de formare și dezvoltare profesionbală obligatorii pentru funcționarii publici, adaptate la nevoile postului, precum și evaluarea periodică a acestora. Promovarea în instituții se va realiza pe criteriul ierarhiei competențelor.”, se mai menţionează în document.
AUR propune tuturor partidelor parlamentare semnarea Pactului pentru Viitorul Educaţiei din România
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) propune tuturor partidelor din Parlamentul României semnarea unui pact naţional cu privire la viitorul educaţiei din România. Prin semnarea acestui pact, toţi semnatarii îşi asumă până la capăt consecinţele şi efectele economice produse de angajamentele luate. „Sperăm ca, în al doisprezecelea ceas, liderii partidelor parlamentare să conştientizeze că educaţia este o prioritate naţională”, mai arată comunicatul de presă al formaţiunii.
„După 18 ani profesorii din România au intrat în grevă generală, au cerut să primească din partea guvernanţilor respect şi demnitate. În schimb sunt şantajaţi, sunt privaţi de drepturile salariale şi opinia publică este intoxicată cu date false. Tocmai de aceea AUR propune Pactul pentru Viitorul Educaţiei în România tuturor liderilor de partid, tuturor liderilor de aici din Parlamentul României. Prin acest pact ne asumăm să asigurăm aplicarea integrală a revendicărilor cadrelor didactice exprimate public în perioada de grevă, să implementăm Pactul Naţional pentru Educaţie, aşa cum a fost el semnat în 2008, cu prevederea acordării a 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ, să investim în infrastructură şi resursele educaţionale pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, să oferim condiţii de muncă adecvate profesorilor, să asigurăm transparenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor publice”, a explicat preşedintele AUR, George Simion, conform sursei citate.
El mai spune că educaţia trebuie să devină o prioritate naţională.
„Propunem spre semnare acest pact preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, preşedintelui PNL, Nicolae Ionel Ciucă, preşedintelui USR, Cătălin Drulă, preşedintelui Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen. Nu mai este vorba despre partide. Nu mai este vorba despre bătălia politică. Este vorba despre responsabilitatea pe care românii trebuie să o aibă faţă de viitorul acestei ţări. Cred că greva profesorilor a trezit societatea românească. De aceea, sunt primul care semnează acest pact în faţa românilor!”, a completat Simion.
Liderul AUR mai precizează că va înainta această propunere către preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi apoi îl va înainta premierului Nicolae Ciucă şi celorlaţi preşedinţi ai partidelor parlamentare din România.
„Suntem foarte curioşi să vedem cine va semna pactul pentru viitorul educaţiei din România. Alte comentarii nu îşi mai au rostul. Greva generală şi vocea profesorilor trebuie auzită”, a concluzionat George Simion.