Regimul Zelenski a adâncit fără acordul României inadmisibil de mult Canalul Bâstroe, din Dunăre, afectând puternic ecosistemul, respectiv biodiversitatea, susțin oamenii de știință. De asemenea, guvernul de la Kiev a încălcat mai multe tratate internaționale, iar Ministerul de Externe de la București, respectiv Palatul Victoria și președintele Klaus Iohannis par că au închis subiectul.
Între timp, liderul partidului AUR, George Simion, a mers în Deltă, pentru a discuta cu localnicii. Potrivit deputatului, situația a ajuns dramatică.
„Am venit în Delta Dunării pentru că premierul Ciucă spunea că nu are informații despre ce se întâmplă aici. O să i le transmitem noi.
Ce mi se pare de-a dreptul strigător la cer este că ucrainenii au folosit la operațiunea de adâncire a Canalului Bâstroe probabil motorină donată de România.
Localnicii din Chilia se plâng că apa (n.r. – nivelul) a scăzut cu 60 de centimetri. Uneori mai scădea cu 5-10-20 de centimetri. Dar nivelul apei a scăzut dramatic în ultimele zile, nu se mai găsește pește în Deltă”, a declarat George Simion.
De la un an de la începerea conflictului din Donbas, mai multe acțiuni controversate ale regimului Zelenski au provocat dezbateri aprinse în societatea românească: de la blocarea portului Constanța cu mărfuri din Ucraina și legea minorităților, până la scandalul Bâstroe.
Lucrările de adâncire a Canalului Bâstroe sunt interzise prin mai multe tratate internaționale. Motivul, adâncirea canalului ar putea duce imediat la distrugerea biosferei Deltei Dunării.
Zilele trecute, MAE a transmis că nu este de acord ca Ucraina să efectueze lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe.
Potrivit instituției conduse de către Bogdan Aurescu, MAE nu primise nicio informare de la vreo autoritate română că se fac lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe. Totuși, oficialii ucraineni au oferit rapid replica și au susținut că prioritatea e alta: războiul din teritoriul lui Volodimir Zelenski.