George Simion vrea alegeri parlamentare anticipate. Într-un mesaj postat pe contul de Facebook, liderul AUR spune că ”pe 3 septembrie vom avea alegeri anticipate. (Șanse 90%)” și își întreabă urmăritorii dacă ”Sunteți pregătiți să alungăm Hidra?”.
Sociologul Alfred Bulai este de părere că în turul II al alegerilor prezidențiale, PSD ar putea fura voturi de la AUR. Sociologul a explicat la DC News că în cazul în care candidatul PSD va intra în turul II cu candidatul AUR, PSD va da viitorul președinte, folosind strategia din 2000 – „varianta Vadim”, când Ion Iliescu a fost votat masiv de români pentru a fi evitat dezastrul.
„Singura sursă de câștig electoral poate veni din zona AUR. În turul II sunt șanse mari ca PSD să fure voturi de la AUR. Dacă AUR intră în turul II lucrurile sunt clare, câștigă PSD-ul pentru că merge pe „varianta Vadim””, spune Alfred Bulai.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Cine îl va urma pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Primele pariuri oficiale
Întrebat dacă „mai ține strategia Vadim” în contextul în care în Franța există un partid de extrema dreaptă plasat pe poziția secundă, iar românii se pot gândi că un candidat de extremă nu ar putea produce daune majore, țara noastră fiind deja membru al UE, profesorul Bulai crede că liderul AUR George Simion e „departe de a fi performant”.
Pe de altă parte, Bulai crede că o alianță „împotriva firii” între PSD și PNL ar da fără discuție viitorul președinte.
„Deocamdată cei de la AUR au o zonă limitativă foarte serioasă legată de modul în care s-au impus și cum reacționează. Nu au un Vadim. George Simion e departe de a fi performant, e departe de a fi pregătit. În general cea mai complicată situație de a manipula voturile e la prezidențiale, pentru că e un număr mare de oameni care votează și e foarte greu să poți influența voturile precum la o comună dintr-un județ.
Din punctul meu de vedere e clar că e posibil să avem mai multe scenarii, cel mai simplu ar fi o alianță împotriva firii PNL-PSD iar candidatul acestei alianțe are cam toate șansele să devină președinte. Nici USR și nici AUR nu au pe cineva care să fie atât de spectaculos încât să monopolizeze scena”, a conchis Bulai.
Şi UDMR vrea alegeri anticipate
Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat, marţi, că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” şi este necesară o majoritate stabilă la guvernare. „Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administraţia centrală în primul rând se va aşeza, va aştepta să vedem ce se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, „nu va fi o instabilitate, ci pur şi simplu va fi o stagnare”.
„Trebuie să ai într-un astfel de an ceva foarte solid şi foarte bine stabilit – Guvernul şi Parlamentul. Poţi să faci anticipate cu această idee – 2024 să fie Guvern stabil, Parlament şi majoritate votată, legitimă, şi nu te mai uiţi, şi administraţia funcţionează. Trebuie să ai trei – patru proiecte, avem, pentru care nu trebuie să ne oprim un an de zile, inclusiv PNRR-ul, inclusiv alte lucruri importante, fondurile structurale, Schengen şi aşa mai departe. Nu poţi să pierzi un an. Celelalte alegeri n-ai cum să mişti, europarlamentare sunt în mai, în toată Europa, în săptămâna stabilită de Comisie şi de Parlament, apoi localele nu pot fi aduse mai aproape, nici nu pot fi împinse doar în anumite situaţii şi prezidenţialele nu se pune problema. Parlamentarele da. Anticipatele parlamentare nu au fost făcute în 33 de ani, dar într-o astfel de situaţie trebuie să ai viziune, trebuie să ai flexibilitate, trebuie să fii inventiv şi curajos. Deci eu aş face, dar nu depinde de mine”, a arătat liderul UDMR.
Liberalii vor comasarea alegerilor locale cu parlamentarele, nu și cu prezidențialele
Tot în spațiul public au ieșit recent și liderii liberali, repunând pe tapet o idee mai veche: comasarea alegerilor. Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, spunea la sfârșitul lunii februarie că ar fi o „catastrofă” să obosești electoratul, chemându-l de patru ori într-un an să voteze. Iar oboseala, se știe, duce la absenteism și mai departe la o putere „nelegitimată de votul românilor”
„În opinia mea, rațional, de bun simț, cu argumente care merg de la partea socială, politică, financiară, mă duc la concluzia că am fi total lipsiți de rațiune dacă n-am comasa alegerile. A prefera să obosești electoratul din România, să ai un absenteism care va fi undeva la cote extraordinar de mari, a avea o putere pe următorii 4 ani care să-ți facă reforme în acești 4 ani de liniște fără alegeri nelegitimată de votul românilor, ar fi o catastrofă”, a declarat Alina Gorghiu.
I-a ținut isonul purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, care spune că un astfel de proiect ar putea prinde contur în actuala sesiune legislativă.
Sociologul Mirel Palada a spus de ce vrea PSD să forțeze alegerile anticipate
Mirel Palada a spus care este motivul pentru care PSD ar vrea să forțeze alegeri anticipate în acest an. Mirel Palada, sociolog, a fost invitat la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, la DC News, moderată de Răzvan Dumitrescu, unde a spus care este motivul pentru care PSD vrea să forțeze alegeri parlamentare anticipate în acest an:
„Avem un PSD care încetul cu încetul se erodează de la nivelul ăla foarte prestigios, de 40%, la care ajunsese când a fost băgat în guvern. A primit un boost (n.r. impuls) de încredere, în toamna lui 2021, când a ajuns la 40%. De atunci a plutit la 37%, 35%, 32%. A făcut și un 28% la un moment dat. Acum e undeva la 31-32%, dar are variații mult mai mici. E o planare acum.
Ce se va întâmpla când va aduce la putere în mod simbolic, când lumea va percepe că ei sunt cu adevărat la putere, vom vedea. La fel cum acum lumea se supără pe Iohannis și pe Ciucă și în consecință pe PNL, pentru că liderii țării sunt din PNL, când va veni PSD-ul la guvernare e posibil să se întâmple chestia asta. De aceea ei vor să forțeze alegerile anticipate“, a spus, la DC News, la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, sociologul Mirel Palada.