Ministerul georgian al Afacerilor Externe a anunţat că a observat „o mobilizare de echipament militar şi soldaţi” lângă satul Chorchana, unde Tbilisi a instalat un punct de control, a cărui înlăturare este cerută de responsabili ai Osetiei de Sud.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Mari Narşemaşvili, a estimat că situaţia riscă să „degenereze într-o gravă confruntare militară”, cum s-a întâmplat în timpul conflictului-fulger dintre Moscova şi Tbilisi, în vara lui 2008, pentru controlul asupra acestei regiuni separatiste.
Evocând destructurarea punctului de control în chestiune, reprezentantul separatiştilor Egor Kotciev a ameninţat: „Dacă aceasta nu se va face, vom lua toate măsurile legale pentru a asigura securitatea populaţiei din Osetia de Sud şi a frontierei noastre”.
O reuniune între autorităţile georgiene şi osetine a avut loc joi sub mediere europeană, însă a dat naştere unor „schimburi intense” înainte de a fi întrerupte, potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Citeşte şi Rusia anunţă încetarea focului în Siria
Moscova şi Tbilisi se confruntă de mulţi ani în legătură cu ambiţiile acestei mici foste republici sovietice din Caucaz de a adera la Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), eventualitate considerată de Rusia drept impediment periculos în zona sa de influenţă.
În vara lui 2008, aceste tensiuni s-au transformat în conflict deschis atunci când armata rusă a intervenit pe teritoriul georgian pentru a veni în apărarea Osetiei de Sud, unde Tbilisi a lansat o operaţiune militară. În cinci zile, forţele Moscovei au zdrobit armata georgiană şi au ameninţat că vor cuceri capitala, înainte ca un acord de pace negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy să fie semnat.
În urma acestui război, Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, altă regiune separatistă, şi menţine acolo o puternică prezenţă militară.