Procurorii de la Parchetul Tribunalului Mehedinți au dispus punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a celor cinci persoane reținute joi seară, în urma celor 25 de percheziţii făcute în judeţele Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin şi Arad, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de zece milioane de euro, scrie romanilibera.ro
Între cele cinci persoane se numără și omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul preşedinte al PSD Orşova Constantin Popescu, ambii fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Cei cinci urmează să părăsească arestul Poliției Județene Mehedinți vineri seară, după ce le vor expira ordonanțele de reținere.
Omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul şef al PSD Orşova Constantin Popescu au fost reţinuţi după ce au fost audiaţi, joi, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de zece milioane de euro. Șeful DGASPC Mehedinţi, Valentin Popescu, este cercetat în libertate.
Potrivit unor surse judiciare, în urma audierilor care s-au desfăşurat, joi după-amiază, la sediul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, la finalul celor 25 de percheziţii desfăşurate în judeţele Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin şi Arad, au fost reţinute pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, cinci persoane, între care omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul preşedinte al PSD Orşova Constantin Popescu, ambii fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.
CITEŞTE ŞI Georgică Cornu şi fostul şef al PSD Orşova, reţinuţi pentru evaziune fiscală de 10 milioane de euro
În urma percheziţiilor, au fost audiate în total 15 persoane, dintre care cinci au fost reţinute, restul fiind cercetate în libertate.
Astfel, printre cei audiaţi în dosar se numără fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, care deţine funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, acesta urmând să fie cercetat în stare de libertate, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul mamei fostului preşedinte al CJ Mehedinţi Adrian Duicu. Ana Duicu este administrator al unei societăţi comerciale implicată în dosarul în care anchetatorii susţin că s-au emis facturi fictive în valoare de peste 45 de milioane de euro, prejudiciul adus statului fiind de peste zece milioane de euro.
Totodată, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe autoturisme de lux ale oamenilor de afaceri implicaţi în dosar, pe sume de bani, atât în numerar, cât şi sub forma unor creanţe, spun sursele judiciare.
Un număr de 25 de percheziții au avut loc, joi dimineață, în patru județe, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro.
Polițiștii din Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au făcut percheziții în județele Mehedinți, Arad, Caraș-Severin și Timiș, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane. Astfel, 17 percheziții s-au desfășurat în Mehedinți – în Drobeta Turnu Severin, Orșova și Strehaia -, două în județul Timiș, cinci în Caraș-Severin și una în Arad.
„În fapt, în perioada 2008-2014, 32 de persoane, având calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro”, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.
Conform sursei citate, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor implicate, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul a două dosare penale aflate în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Județene Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
Surse judiciare spuneau că în acest caz sunt vizați și directorul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți, Valentin Popescu, dar și tatăl său, fostul șef al PSD Orșova Constantin Popescu, anchetatorii făcând percheziții atât la locuințele celor doi din Orșova și Drobeta Turnu Severin, cât și la sediul societății Floricola din Orșova.
Constantin Popescu a fost preşedinte al filialei Orşova a PSD din 2011 până în aprilie 2014 și este cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu, alături de care este trimis în judecată într-un dosar de corupție, în care ambii au fost arestați preventiv în aprilie 2014, ulterior fiind puşi sub control judiciar.
De asemenea, Constantin Popescu a fost trimis în judecată, pentru date de mită, şi în dosarul în care prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, Carmen Sîrboiu, este acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, tentativă la abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unor foloase necuvenite.
Constantin Popescu deţine societatea Floricola, care asigură serviciile publice de salubrizare, alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Orşova, prin contract de concesiune încheiat în 2006 pe o perioadă de 25 de ani.
Fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, este directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Mehedinți din anul 2012.
Omul de afaceri Georgică Cornu mai este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro, în care a fost reţinut, în 13 mai 2015, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu. În acelaşi dosar, fostul asociat al lui Cornu Lucian Caraiman şi un şofer al grupului de firme Confort sunt cercetați sub control judiciar.
Potrivit unui comunicat de presă transmis la acea vreme de DIICOT, omul de afaceri Georgică Cornu, fostul său asociat în grupul de firme Confort Lucian Caraiman şi un alt reprezentant al societăţilor sunt suspectaţi de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, delapidare în formă continuată și spălare a banilor.
Anchetatorii mai arătau că omul de afaceri Georgică Cornu ar fi iniţiat grupul infracţional organizat în august 2012, ceilalţi doi suspecţi ocupându-se de scoaterea din patrimoniul SC C&C Confort SRL a unor bunuri libere de sarcini, pentru a împiedica executarea acestora, pentru ca mai apoi acestea să fie trecute sub controlul liderului grupului.
„Începând cu 27 august 2012, suspecţii Georgică Cornu şi Lucian Caraiman, reprezentanți ai SC C&C MH Confort SRL, prin tranzacții frauduloase succesive, au scos din patrimoniul societăţii comerciale patru bunuri imobile în valoare de 11.990.031 lei, care, în drept, au ajuns în proprietatea SC Gorno CG SRL, iar ulterior, prin radierea acesteia, bunurile respective au intrat în proprietatea personală a unui membru al grupării. Din cercetările făcute în cauză a rezultat că, în fapt, proprietarul bunurilor a fost Georgică Cornu„, arăta sursa citată.
Prejudiciul în acest caz este de 11.990.931,39 lei, reprezentând valoarea bunurilor imobile scoase în mod fraudulos din patrimoniul SC C&C MH Confort SRL, prin fraudarea creditorilor acestei societăți, inclusiv Ministerul Finanțelor Publice prin ANAF Timiș, preciza DIICOT.
La jumătatea lunii martie, locuința lui Georgică Cornu a fost de asemenea percheziționată, el fiind ulterior reținut de Parchetul Tribunalului Mehedinți, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, apoi arestat la domiciliu, măsura fiind înlocuită în final cu controlul judiciar.
Omul de afaceri Georgică Cornu, numit şi „regele asfaltului din Banat”, deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. El a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.