Ger crunt în România. Vezi cum să faci faţă frigului, cum te îmbraci, ce mânânci şi cum să te fereşti de căzături

Codul galben a adus un ger crunt în România. Au fost cele mai friguroase nopţi si zile din această iarnă, iar trotuarele şi străzile s-au transformat în adevărate patinoare. Din cauza viscolului, mai multe drumuri au fost închise. Statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţa, pierderile de memorie sau dificultăţile de vorbire. Gerul cumplit din ultimele zile face noi victime. Două femei din Argeş au fost găsite fără suflare în zăpadă. În ultimele zile 13 persoane au murit din cauza frigului.
Roxana Gagiu
11 ian. 2017, 04:08
Ger crunt în România. Vezi cum să faci faţă frigului, cum te îmbraci, ce mânânci şi cum să te fereşti de căzături

In aceasta perioada cu temperaturi extrem de reduse, aveţi grijă la alimentaţie, nu părăsiţi domiciuliul decât dacă este strict necesar. Dacă totuşi pleacaţi pe drumuri, aveţi mare grijă şi evitaţi expunerea prelungită a mâinilor si picioarelor la temperaturi scăzute pentru a vă feri de degerături. În zilele geroase se impune consumul de alimente bogate în proteine si grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului bauturilor alcoolice.

În mai multe zone deja au apărut primele probleme. Mai multe drumuri sunt închise, zeci de trenuri anulate şi mai multe maşini au rămas înzăpezite pe mai multe drumuri din Constanţa.

Aveţi mare grijă! Evitaţi deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care este absolut necesară o astfel de deplasare este recomandă îmbracamintea adecvată şi folosirea obiectelor de vestimentaţie specifice anotimpului de iarnă (căciula, fular, mănusi, incaltaminte de iarna etc.).

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările si frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Este recomandată acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Vezi si: ŞCOLI ÎNCHISE DE VISCOL. În Bucureşti, Ilfov, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Brăila, Constanţa – vacanţă până luni. LISTA ACTUALIZATĂ

Evitaţi să vă expuneţi foarte mult mâinile si picioarele la temperaturi scăzute pentru a vă feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicatia si este recomandată consultarea unui medic).

În fiecare an, atunci când mercurul din termometru scade foarte mult, sunt înregistrate şi foarte multe tragedii. Aşadar, incălziţi-vă corespunzător locuinţele şi spaţiile închise de locuit şi evitaţi utilizărea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Cel puţin o dată pe zi aerisiţi locuinţele. Atenţie la supraîncalzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic este mai mare atunci când ieşiţi afară.

Fracturile constituie cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii, de aceea trebuie să ai mare grijă la câteva reguli ca să nu cazi şi să te accidentezi.

Marius Uscatu, medic specializat în ortopedie, a explicat pentru RomaniaTV.net cum se ne ferim de căzăturile pe gheață şi ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o fractură.

„O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.

Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercusiuni grave. După o căzătură, este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
 
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
 
 
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna, in cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
 

Persoana accidentată nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
 
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
  • Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
  • Nu-ţi ţine mâinile în buzunare, deoarece pericolul să păţeşti ceva grav este cu atât mai mare, dacă nu te poţi ajuta de mâini în momentul în care cazi. De asemenea, este indicat să porţi mănuşi, astfel nu îţi vei răni palmele.
  • Când simți că îţi pierzi echilibrul, e bine să încerci să cazi ghemuit și să eviţi impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, cot, antebraț, femur
  • Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual 
  • În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
  • Lipeşte pelicule aderente pe talpa încălţămintei

  • Asigură-te că nu cobori sau urci scări acoperite de gheaţă sau zăpadă fără să te sprijini de o balustradă
  • Cumparati-va de la un magazin cu articole sportive incaltaminte asemanatoare celei utilizate de alpinisti sau accesorii rezervate acestei probleme: crampoane cu varfuri ascutite ori dispozitive fixate cu arc de talpa ghetelor.
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcămintea trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
 
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţia de aparare e sa punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!