Ger crunt în România. Vezi cum să faci faţă frigului, cum te îmbraci, ce mânânci şi cum să te fereşti de căzături

Codul galben a adus un ger crunt în România. Au fost cele mai friguroase nopţi si zile din această iarnă, iar trotuarele şi străzile s-au transformat în adevărate patinoare. Din cauza viscolului, mai multe drumuri au fost închise. Statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţa, pierderile de memorie sau dificultăţile de vorbire. Gerul cumplit din ultimele zile face noi victime. Două femei din Argeş au fost găsite fără suflare în zăpadă. În ultimele zile 13 persoane au murit din cauza frigului.
Roxana Gagiu
11 ian. 2017, 04:08
Ger crunt în România. Vezi cum să faci faţă frigului, cum te îmbraci, ce mânânci şi cum să te fereşti de căzături

In aceasta perioada cu temperaturi extrem de reduse, aveţi grijă la alimentaţie, nu părăsiţi domiciuliul decât dacă este strict necesar. Dacă totuşi pleacaţi pe drumuri, aveţi mare grijă şi evitaţi expunerea prelungită a mâinilor si picioarelor la temperaturi scăzute pentru a vă feri de degerături. În zilele geroase se impune consumul de alimente bogate în proteine si grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului bauturilor alcoolice.

În mai multe zone deja au apărut primele probleme. Mai multe drumuri sunt închise, zeci de trenuri anulate şi mai multe maşini au rămas înzăpezite pe mai multe drumuri din Constanţa.

Aveţi mare grijă! Evitaţi deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care este absolut necesară o astfel de deplasare este recomandă îmbracamintea adecvată şi folosirea obiectelor de vestimentaţie specifice anotimpului de iarnă (căciula, fular, mănusi, incaltaminte de iarna etc.).

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările si frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Este recomandată acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Vezi si: ŞCOLI ÎNCHISE DE VISCOL. În Bucureşti, Ilfov, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Brăila, Constanţa – vacanţă până luni. LISTA ACTUALIZATĂ

Evitaţi să vă expuneţi foarte mult mâinile si picioarele la temperaturi scăzute pentru a vă feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicatia si este recomandată consultarea unui medic).

În fiecare an, atunci când mercurul din termometru scade foarte mult, sunt înregistrate şi foarte multe tragedii. Aşadar, incălziţi-vă corespunzător locuinţele şi spaţiile închise de locuit şi evitaţi utilizărea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Cel puţin o dată pe zi aerisiţi locuinţele. Atenţie la supraîncalzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic este mai mare atunci când ieşiţi afară.

Fracturile constituie cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii, de aceea trebuie să ai mare grijă la câteva reguli ca să nu cazi şi să te accidentezi.

Marius Uscatu, medic specializat în ortopedie, a explicat pentru RomaniaTV.net cum se ne ferim de căzăturile pe gheață şi ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o fractură.

„O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.

Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercusiuni grave. După o căzătură, este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
 
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
 
 
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna, in cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
 

Persoana accidentată nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
 
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
  • Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
  • Nu-ţi ţine mâinile în buzunare, deoarece pericolul să păţeşti ceva grav este cu atât mai mare, dacă nu te poţi ajuta de mâini în momentul în care cazi. De asemenea, este indicat să porţi mănuşi, astfel nu îţi vei răni palmele.
  • Când simți că îţi pierzi echilibrul, e bine să încerci să cazi ghemuit și să eviţi impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, cot, antebraț, femur
  • Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual 
  • În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
  • Lipeşte pelicule aderente pe talpa încălţămintei

  • Asigură-te că nu cobori sau urci scări acoperite de gheaţă sau zăpadă fără să te sprijini de o balustradă
  • Cumparati-va de la un magazin cu articole sportive incaltaminte asemanatoare celei utilizate de alpinisti sau accesorii rezervate acestei probleme: crampoane cu varfuri ascutite ori dispozitive fixate cu arc de talpa ghetelor.
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcămintea trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
 
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţia de aparare e sa punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Ce faci dacă te prinde viscolul. Mulți șoferi greșesc
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios