Mercurul termometrelor a ajuns, marţi noapte, la minus 20,4 grade Celsius la Întorsura Buzăului. Minima a fost înregistrată la stația meteo din localitate în jurul orei 2,00, iar apoi a crescut ușor, ajungând în jurul orei 8.00 la minus 18 grade Celsius, potrivit Agerpres.
Aceasta este cea de-a treia zi extrem de geroasă din această lună, după ce pe 5 și 6 decembrie s-au înregistrat, tot la Întorsura Buzăului, minus 17, respectiv minus 16,9 grade Celsius. Meteorologii prognozează că vor mai urma câteva zile cu temperaturi extrem de scăzute, dar obișnuite pentru iernile din această zonă.
Anul trecut, pe 1 ianuarie la Întorsura Buzăului s-au înregistrat minus 31,7 grade Celsius, pe 8 ianuarie minus 34,7 grade Celsius, iar anul acesta, pe 20 ianuarie au fost minus 29,5 grade Celsius.
Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în județul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.
Harghita: Minus 22 de grade la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură din Transilvania
Stația meteo Miercurea Ciuc a înregistrat, miercuri, cea mai scăzută temperatură a sezonului din Transilvania a acestui sezon, mercurul termometrelor indicând minus 22 de grade Celsius.
Șeful Serviciului Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud— Sibiu, Mihaela Stăncescu, a declarat că această valoare a fost consemnată în cursul dimineții, după ce toată noaptea a fost senin și a fost foarte frig. Și în celelalte localități harghitene unde se efectuează măsurători meteo a fost ger.
La Joseni s-au înregistrat minus 19 grade Celsius, la Odorheiu Secuiesc au fost minus 17 grade, iar la Toplița s-au consemnat minus 16 grade Celsius.
Cel mai cald a fost la stația meteo Bucin, unde termometrele au arătat o minimă de minus 15 grade Celsius, în condițiile în care se înregistrează o ușoară invesriune termică, iar masa rece se cantonează în depresiuni.
Potrivit sursei citate, valoarea de minus 22 de grade înregistrată la Miercurea Ciuc nu a depășit recordul care s-a consemnat în anul 1983, la Joseni, și a fost de minus 26 de grade Celsius. Tot în noaptea de 13 spre 14 decembrie, în anul 1983, la Miercurea Ciuc au fost minus 23 de grade Celsius.
Minima absolută a lunii decembrie în Harghita a fost de minus 33 grade Celsius și s-a înregistrat la Miercurea Ciuc în anul 1998.
Potrivit meteorologilor de la Centrul Meteo Sibiu, va urma o perioadă de 24-36 de ore cu înnorări și ninsori, mai ales în zona montană. După acest interval, se așteaptă din nou temperaturi scăzute, iar în nopțile de vineri spre sâmbătă și sâmbătă spre duminică valorile minime vor putea ajunge la minus 20 grade Celsius, în depresiunile din estul Transilvaniei.