„Noi dorim să vedem Hidroelectrica ieşită din insolvenţă. Cum va ieşi din insolvenţă, vom demara procedurile. La Oltenia lucrurile vor înainta în măsura în care şi Strategia Energetică va ieşi într-un timp relativ scurt şi vom reuşi iarăşi să mulăm această listare pe Strategia Energetică, deşi noi ne dorim să facem cât mai repede. Vom vedea!”, a spus Andrei Gerea întrebat de jurnalişti despre listările companiilor Hidroelectrica şi CE Oltenia.
Potrivit lui Gerea trebuie făcute restructurări, acum fiind în desfăşurare o „mică restructurare” la CE Oltenia.
„La Oltenia vrem să îi vedem mai valoroşi pe piaţă. Adică, în momentul în care vinzi ceva, să simţi acolo că ai ce vinde”, a explicat ministrul.
Conform proiectului Strategiei Energetice a României 2015-2035, termenele pentru lansarea ofertei publice iniţiale în cazul celor două societăţi sunt trimestrul II/ 2015 pentru Complexul Energetic Oltenia şi după ieşirea din insolvenţă pentru Hidroelectrica SA.
‘SC Complexul Energetic Oltenia SA: se aşteaptă ca evaluarea rezervelor de cărbune ale societăţii (necesară în vederea privatizării) să fie finalizată de consultant la data de 15.02.2015. Au fost efectuate şi alte acţiuni în vederea pregătirii procesului, precum crearea cadrului legal necesar desprinderii din cadrul CE Oltenia a minei Berbeşti şi trecerea acesteia către un operator din proximitatea acesteia (prin OG nr. 14/2014). SCPEEH Hidroelectrica SA: serviciile de intermediere în vederea privatizării au fost suspendate pe perioada procedurii de insolvenţă. Alte măsuri de pregătire în vedere lansării ofertei publice iniţiale, luate între timp, au fost: consolidarea managementului societăţii prin recrutarea de directori executivi, precum şi consolidarea afacerii prin înstrăinarea activelor care nu contribuie la baza de venituri a societăţii – au fost vândute deja 23 de microhidrocentrale numai în ultimii doi ani, procesul urmând să continue pentru alte 86 de astfel de unităţi, şi, de asemenea, sunt în curs de valorificare active care exced obiectul de activitate (terenuri şi imobile)’, se arată în proiectul de Strategie.