„Chiar dacă legea pentru aprobarea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali a fost declarată neconstituţională (…), Parlamentul urmează să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014, pentru a le pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Acest lucru nu înseamnă însă că aleşii îşi vor pierde mandatul, întrucât prevederile oricărei legi devin aplicabile din momentul intrării în vigoare a actului normativ, deci nu se aplică retroactiv”, se arată într-un comunicat transmis de vicepreşedintele PLR.
În opinia sa, aleşii locali care au decis să îşi schimbe partidul au respectat prevederile unei legi în vigoare, iar actualele mandate se vor încheia oricum înainte de o eventuală clarificare a situaţiei în instanţă.
„Aleşii locali care au ales să îşi schimbe partidul, nefiind de acord cu tentativa PDL de revenire la putere prin parazitarea liberalilor, nu au făcut altceva decât să respecte o lege în vigoare şi cu siguranţă nu se vor lăsa intimidaţi de ameninţările cu instanţa venite din partea frăţiei PNL-PDL, ameninţări pur populiste, pentru că este limpede că până vom avea o decizie definitivă şi irevocabilă, indiferent care va fi ea, actualul mandat se va încheia oricum”, mai afirmă Gerea.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 17 decembrie 2014, că Legea pentru aprobarea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Potrivit deciziei CCR, Parlamentul trebuie să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii.