Bundestagul a anunţat că îl va priva pe fostul cancelar german Gerhard Schröder de unele privilegii de care se bucură la momentul actual, precum dreptul la mai multe birouri, ”ca urmare a comportamentului său (…) în contextul invaziei ruse a Ucrainei”, relatează AFP.
Fostul cancelar german Gerhard Schröder, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi deţinător al mai multor mandate în grupurile economice ruse, a fost privat de o parte din avantajele sale de fost lider, inclusiv dreptul la mai multe birouri, potrivit unei surse parlamentare.
S-a decis joi seară, lovitura care îl demolează pe Putin vine din SUA. Joe Biden a semnat decretul!
”Grupurile parlamentare ale coaliţiei au tras concluzii privind comportamentul fostului cancelar Gerhard Schröder în contextul invaziei ruse în Ucraina”, indică comisia de buget a Bundestagului, camera inferioară a Parlamentului german.
Cu toate acestea, fostul cancelar german continuă să fie protejat de poliţie şi îţi păstrează pensia de obţinută în calitate de fost cancelar (1998-2005).
”Ocupând funcţii de vârf în corporaţiile afiliate Kremlinului, fostul cancelar german Gerhard Schröder cooperează de facto strâns cu Rusia”, a declarat parlamentarul de centru-dreapta Markus Ferber, care a contribuit la elaborarea rezoluţiei înmânate Parlamentului, relatează Reuters.
El a menţionat că rezoluţia a fost, de asemenea, o invitaţie pentru Schroeder să respingă o funcţie de conducere în consiliul de administraţie al gigantului energetic rus Gazprom, care urmează să decidă componenţa consiliului său în cadrul unei reuniuni de vineri.
Belarus a achiziţionat din Rusia sisteme antiaeriene S-400 şi rachete Iskander
Decizia Bundestagului a venit în momentul în care parlamentarii Uniunii Europe au cerut separat într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru a aplica sancţiuni care să îl vizeze pe Schroeder şi alţi oficiali europeni de rang înalt care refuză să renunţe la funcţiile din consiliul de administraţie al companiilor ruse.
Schröder este şi preşedintele comitetului de acţionari al companiei însărcinate cu proiectul de construcţie al gazoductului Nord Stream 2 între Germania şi Rusia, care în prezent este sistat.
El a fost criticat, deoarece a refuzat să renunţe la funcţiile sale din cadrul giganţilor energetici ruşi Rosneft şi Gazprom pe fondul războiului ruso-ucrainean. Fostul lider german a publicat un comunicat în care condamnă invazia ca fiind nejustificată, dar a mai subliniat că dialogul cu Moscova trebuie să continue.