Germania a autorizat extracţia gazelor de şist

Într-un mesaj adresat Comisiei pentru finanţe din Bundestag, ministrul economiei al Germaniei, Sigmar Gabriel, a prezentat acest proiect guvernamental, ce urmează să fie examinat înainte de vacanţa de vară: fracturarea hidraulică va fi autorizată după examinarea condiţiilor de protejare a mediului şi în afara zonelor umede protejate, adică în 14% din teritoriul german.
Alina Costache
05 iun. 2014, 11:54
Germania a autorizat extracţia gazelor de şist

Guvernul german va autoriza fracturarea hidraulică pe 86% din teritoriul său. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, acesta este un prim pas spre exploatarea resurselor proprii de gaze de şist, pentru a mai reduce puţin din dependenţa faţă de gazul natural rusesc.

Propunând autorizarea procedurilor de fracturare hidraulică, guvernul german se pregăteşte să autorizeze de fapt exploatarea gazelor de şist în Germania. Până în prezent, în Germania nu exista nicio reglementare clară privind acest procedeu, singurul utilizat până acum pentru a extrage acest tip de gaz captiv în ‘roca mamă’, procedeu contestat în special de ecologişti, care denunţă consecinţele lui asupra mediului.

Într-un mesaj adresat Comisiei pentru finanţe din Bundestag, ministrul economiei al Germaniei, Sigmar Gabriel, a prezentat acest proiect guvernamental, ce urmează să fie examinat înainte de vacanţa de vară: fracturarea hidraulică va fi autorizată după examinarea condiţiilor de protejare a mediului şi în afara zonelor umede protejate, adică în 14% din teritoriul german.

Autorizările în domeniu ar putea fi eliberate de autorităţile regionale. ‘După această notificare, fracturarea hidraulică va fi autorizată pe 86% din teritoriu’, a denunţat, marţi, Oliver Krischer, deputat din partea Verzilor. Modificările legislative ar putea intra în vigoare începând din 2015.

Pentru moment, este încă dificil de evaluat potenţialul gazelor de şist din Germania. Potrivit unei evaluări realizate în 2013 de Departamentul american pentru energie doar în baza unor studii geologice, fără forări, subsolul german ar conţine 476 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze de şist recuperabile, adică de opt ori mai puţin decât potenţialul francez şi echivalentul a circa şase ani de consum german de gaze, precizează Le Figaro.

Susţinătorii exploatării gazelor de şist speră să descopere zăcăminte mai mari în următorii zece ani, în timp ce adversarii săi asigură că rezervele de pe teritoriul german vor fi unele sărace. ‘Exploatarea gazelor de şist nu este de interes în Germania’, asigură ecologiştii. Aceştia sunt îngrijoraţi că acest tip de gaz va lua locul energiilor verzi în tranziţia energetică a Germaniei.

Criza ucraineană a jucat un rol important în decizia guvernului german de a accelera lucrurile în acest domeniu. Germania, principalul client european al gigantului rus Gazprom, este dependentă în proporţie de 35% de importurile de gaz rusesc. Chiar dacă guvernul german doreşte să creadă că aprovizionarea sa nu poate fi pusă în discuţie, Germania ar dori să-şi depăşească această dependenţă.

Cancelarul federal german Angela Merkel a atenţionat încă din luna martie: criza ucraineană va obliga Germania să elaboreze ‘un nou mod de a-şi gândi politica energetică’. Actualul pas este primul în această direcţie, conchide Le Figaro.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Cum verifici rapid dacă ai ploșnițe în pat. Testul care îți arată că insectele au ajuns în casa ta
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
România, în fața unui mare cutremur. Se anunță prăpăd în aceste zone
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Consumi ketchup din supermarket? Din ce e făcut, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Un bărbat din Briansk, Rusia, condamnat la 17 ani pentru trădare
MediaFlux
ADEVĂRUL despre ARMATA ROMÂNĂ! S-a aflat ACUM! Pericol MAJOR în caz de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)