„Livrarea de arme letale regimului ucrainean – care sunt folosite nu doar împotriva soldaţilor ruşi, ci şi împotriva populaţiei civile din Donbas – este o „linie roşie” pe care guvernul german… nu ar fi trebuit să o depăşească”, a declarat Neceaev, într-un interviu acordat pentru cotidianul rus Izvestia.
În declarațiile sale, ambasadorul rus a făcut referire și la „responsabilitatea morală şi istorică” a Germaniei „pentru crimele naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Neceaev spune că guvernul german a distrus, în contextul crizei din Ucraina, relația pe care o avea cu Rusia și a subminat procesul de reconciliere istorică dintre popoare.
Ambasadorul rus a negat că Germania ar putea să aibă un rol de mediere în contextul conflictului între ruși și ucraineni și a descris Berlinul ca fiind una dintre principalele forțe care se află în spatele politicii de sancțiuni împotriva Rusiei.
Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie. De atunci, guvernul german a livrat Kievului echipamente militare și muniții, dar și tancuri antiaeriene. S-a abținut, însă, să livreze avioane de luptă sau să aprovizioneze direct Ucraina cu tancuri de luptă. Nu de puține ori Berlinul a invocat istoria din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ca motiv pentru care acționează cu relativă precauție atunci când livrează arme ofensive și grele vreunei țări.
Afirmațiile ambasadorului rus vin în timp ce forțele militare ucrainene continuă să avanseze în teritoriile ocupate până nu de mult de armata rusă, în special în nord-estul Ucrainei. În timp ce contra-ofensiva ucraineană câştigă teren, se fac auzite tot mai multe apeluri pentru ca Germania să livreze direct Kievului tancuri de atac Leopard. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat luni că „Germania nu va fi singură dacă se va ajunge la această chestiune”. Berlinul este în strânsă legătură cu aliaţii săi cu privire la ce fel de arme să livreze Ucrainei, a spus purtătoarea de cuvânt-adjunct a guvernului german, Christiane Hoffmann.