Discuțiile dintre Germania și Qatar au fost pline de divergențe în ceea ce privește condițiile cheie, cum ar fi durata contractelor și prețurile, dar sursele din industrie, care au refuzat să fie dezvăluite public, au afirmat că părțile sunt pe cale să ajungă la un compromis în curând.
Cea mai mare economie a Europei își propune să înlocuiască toate importurile de energie din Rusia până la jumătatea anului 2024, un efort herculean pentru o țară care se bazează în principal pe gaze naturale pentru a-și alimenta industria, scrie Reuters.
Deși acordurile de aprovizionare cu Qatar ar fi pozitive pentru Germania, ele nu ar oferi o soluție iminentă la criza energetică de la Berlin Berlin, deoarece vastul proiect de extindere a câmpului nord nu este de așteptat să intre în funcțiune înainte de 2026.
Reuters scria în luna mai că discuțiile au întâmpinat dificultăți, deoarece Germania a fost reticentă să se angajeze în acorduri întinse pe durata a cel puțin 20 de ani și, de asemenea, dorea prețuri legate de prețurile de referință ale gazelor din Olanda, mai degrabă decât ale petrolului. Una dintre surse a spus că discuțiile de acum au fost mai constructive decât cele de acum câteva luni. O altă sursă a spus că părţile ar putea conveni acorduri pe 15 ani, în timp ce o a treia sursă a spus că o înțelegere ar putea fi încheiată în câteva săptămâni.
În acelaşi timp, cancelarul federal german Olaf Scholz va întreprinde la sfârşitul acestei săptămâni vizite oficiale în trei ţări din Golf, inclusiv în Arabia Saudită, pentru a discuta printre alte probleme despre criza energetică, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt. Cancelarul, ce va fi însoţit de o delegaţie de înalţi reprezentanţi din mai multe sectoare economice, se va deplasa succesiv în Arabia Saudită sâmbătă, apoi duminică în Emiratele Arabe Unite şi în Qatar, înainte de a reveni duminică seara la Berlin, a detaliat Steffen Hebestreit în timpul unei conferinţe de presă.
Purtătorul de cuvânt nu a detaliat în acest stadiu care vor fi marile teme ale discuţiilor, însă criza energetică provocată de războiul rus în Ucraina ar urma să se numere printre ele. „M-ar mira dacă în special acest subiect nu va fi discutat„, a spus el.
În Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume după SUA, Scholz ar urma să aibă o întrevedere cu regele Salman „dacă sănătatea sa îi va permite”, precum şi cu prinţul moştenitor şi liderul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, supranumit „MBS”, care a fost desemnat de SUA drept cel care a comandat asasinarea, în 2018, a jurnalistului saudit critic la adresa puterii, Jamal Khashoggi. De atunci, „MBS” este în curs de reabilitare pe scena internaţională. El l-a primit pe preşedintele american Joe Biden la mijlocul lui iulie şi a întreprins o vizită în Franţa la sfârşitul aceleiaşi luni, pentru o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
„Uciderea lui Khashoggi va juca în mod sigur un rol în discuţiile cu Scholz”, a dat asigurări purtătorul său de cuvânt.
Duminică, Olaf Scholz va avea o întrevedere cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed, iar după-amiază – cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.