Cele zece judeţe cu risc crescut vin să completeze o listă pe care se mai aflau încă şapte judeţe (Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş). Acestea fuseseră declarate zone cu risc încă din 7 august.
”Ca urmare a acestei actualizări, municipiul Bucureşti, alături de alte 10 judeţe din România, respectiv Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea au fost adaugate pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020”, a precizat MAE.
Persoanele care ajung în Germania din aceste zone trebuie să prezinte un test negativ de coronavirus, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, ori să se testeze în maximum 72 de ore de la sosirea în Germania.
”Conform informaţiilor comunicate public de autorităţile germane, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german”, menţionează sursa citată.
Testarea se poate face direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autorităţile locale de sănătate. În acest sens, călătorii trebuie să contacteze telefonul de urgenţă medical 116 117. În cazul neîndeplinirii obligaţiei de testare, autorităţile germane pot aplica amenzi în cuantum de până la 25.000 de euro.
Dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, călătorii trebuie să se autoizoleze până la primirea rezultatului testării. Măsura autoizolării la domiciliu nu se aplică celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Germaniei.
De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o zonă de risc (inclusiv cele mai sus-menţionate) sunt obligate să completeze un formular de localizare – Public Health Passenger Locator Form – a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită la următorul link: https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigekarte_Fluggast_EN.pdf?__blob=publicationFile.
Hubertus Heil, ministrul Muncii din Germania, și-a anulat vizita în România, pe ultima sută de metri. Oficialul german ar fi trebuit să se întâlnească, în cursul zilei de joi, cu premierul Ludovic Orban și cu omologul său Violeta Alexandru.
”Vizita de lucru în România a Ministrului Federal al Muncii și Problemelor Sociale din Germania, domnul Hubertus Heil, programată să aibă loc mâine, 13 august 2020, a fost amânată, în contextul evoluției pandemiei de COVID – 19. Domnul ministru Heil a asigurat-o pe doamna ministru Alexandru, într-o convorbire telefonică prin care a anunțat-o de faptul ca este nevoit să anuleze deplasarea la București, că dorește să vină în România în viitorul apropiat, atunci când va fi posibil. În cursul zilei de mâine, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru, și Ministrul Federal al Muncii și Problemelor Sociale, domnul Hubertus Heil, vor avea o întrevedere de lucru prin sistem video-conferință”, au transmis reprezentanții guvernului de la Berlin.
Vizita oficialului german urmează să fie reprogramată la o dată care va fi anunțată ulterior.