Turcia s-a opus cu înverşunare acestei rezoluţii prin care a fost recunoscut genocidul armean şi a avertizat că ar putea răci relaţiile actuale dintre cele două ţări.
Armenii susţin că aproximativ 1,5 milioane de persoane au murit în atrocităţile din 1915, dar Turcia a afirmat că numărul victimelor este mult mai mic. Ankara la rândul ei a respins şi temenul de „genocid”.
Peste 20 de ţări, între care Franţa şi Rusia, precum şi Papa Francisc, au recunoscut genocidul din 1915.
Turcia a negat campania uciderilor sistematice ale armenilor, ca grup etnic din timpul Primului Război Mondial. S-a arătat de asemenea că au murit şi mulţi civili turci au murit în bătălii, în timpul prăbuşirii Imperiului Otoman.
Citeşte şi Rusia a trimis şase elicoptere de asalt în Armenia, în apropierea frontierei cu Turcia
Cancelarul german Angela Merkel nu a fost prezentă la votul din Bundestag, în timp ce Creştin-Democraţii şi partenerii de coaliţie – Social-Democraţii şi Verzii – au votat rezoluţia.
Noul premier al Turciei, Binali Yildirim, a declarat că aprobarea rezoluţiei este iraţională, în timp ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat lui Merkel pentru a o avertiza că legăturile ântre cele două ţări vor avea de suferit din cauza acestei atitudini a Germaniei faţă de Turcia.
Turcia, partener esențial al Germaniei și al Uniunii Europene în eforturile de limitare a fluxului de imigranți ilegali către Europa, a criticat joi adoptarea de către deputații germani, în aceeași zi, a unei rezoluții prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, estimând că documentul reprezintă ”o eroare istorică” și că el este ”nul și neavenit”, transmite AFP.