De miercuri, 27 iulie, Rusia a redus cu 20% volumul de gaze prin conducta Nord Stream. Gazprom a invocat lucrări de întreținere. În schimb, comunitatea europeană susține că acesta e doar un pretext al Moscovei, pentru a scădea livrările, ca mijloc de presiune după ce UE a decis să susțină Ucraina și regimul Volodimir Zelenski, informează CNBC.
Anterior, după o altă diminuare a livrărilor de gaze prin aceeaşi conductă, oficialii ruși au invocat lipsa respectivei turbine, care fusese trimisă de compania Siemens Energy la reparaţii în Canada şi pe care statul nord-american a refuzat să o returneze Rusiei. La rândul lor, canadienii au invocat sancţiunile impuse împotriva Moscovei.
În cele din urmă, după solicitările repetate ale Germaniei, Canada i-a trimis acesteia turbina, dar Gazprom consideră că „piesa lipsă” ar fi trebuit să fie expediată Rusiei. Astfel, rușii acuză Siemens Energy de încălcarea contractului.
În plus, Gazprom îi acuză pe cei de la Siemens Energy că au remediat doar un sfert din defecţiunile descoperite la alte trei turbine ale gazoductului pe care compania germană ar fi trebuit să le repare.
Comisia Europeană susține că decizia Gazprom în privința reducerii livrărilor de gaze e „motivată politic” și nu ține de motive tehnice. Statul condus de către cancelarul Olaf Scholz este cel mai mare importator de gaz din Europa, dependent în proporție de 80%.
„Anunţurile de ieri ale Gazprom subliniază încă o dată că trebuie să fim pregătiţi pentru posibile opriri, în orice moment, ale furnizărilor de către Rusia şi pentru a fi pregătiţi trebuie să acţionăm acum, să avem grijă de stadiul pregătirilor, să abordăm această criză acum şi împreună”, a declarat Ursula von der Leyen.
Între timp gigantul rus Gazprom a anunțat sâmbătă că și-a suspendat livrările de gaze naturale către Letonia.
„Azi (sâmbătă), Gazprom şi-a suspendat livrările de gaze naturale către Letonia (…), din cauza încălcării condiţiilor de prelevare a gazelor naturale”, a transmis Gazprom, pe Telegram.